Biztonságos közlekedés közutakon, patakokon

2013.10.02 18:33

2.3. Biztonságos átkelés a patakokon



A lovaknak a tereplovaglásra való felkészítésének fontos része a patakokon és egyéb vizes helyeken való átkelés gyakorlása. A lovasoknak is ismerni kell a lovak néha furcsa viselkedését a vizes akadályokon való átkeléskor. Természetesen nem egy terepversenyre kiképzett lóval szokott baj lenni, hanem az átlagos képzettségű lovas és ló kerülhet kellemetlen helyzetbe. Elég ha csak vizesek lesznek egy téli lovaglásnál 20 kilométerre a lovardától ha a hőmérséklet minuszban van. Gyakorlott lovasokat is megtréfálhat viszont az eliszaposodott patakmeder, ami tiszta és átlátszó, de a meder félméter mély iszappal borított. Célszerű megvizsgálni a meder helyzetét és csak akkor gázoljunk át ha nem fog elmerülni benne a ló. Előfordulhat hogy a ló látva a süllyedő talajt igyekszik egy nagyobb ugrással szabadulni és a patakmeder túlsó részére érkezni. Ilyenkor sokan leesnek, és elmerülnek a patakban hasonlóan II Lajos királyunkhoz. A történelmi példát mindenki jól ismeri, de ennek ellenére sokan gondolják úgy hogy egy patak nem jelenthet veszélyt. A lovasokat célszerű előre tájékoztatni az egyes lovak szokásairól is a vizes akadályokkal kapcsolatban. 
Saját tapasztalat: az egyik lovunk kifejezetten szereti a patakokat, és ha átkel rajta akkor megáll és addig nem megy tovább amíg kellően össze nem fröcsköli magát és persze a lovast is. Nagyon szép fotó téma, de elég kellemetlen ha nem készül fel rá az ember, vagy ha tél van.

2.4. Biztonságos átkelés a közutakon

 



A túravezető közelítse meg a közutat és ha megfelelő pillanat van az átkelésre akkor jelzésére mindenki haladjon át megfelelően gyorsan. A közutak szélén, padkán stb haladni csak olyan lovakkal szabad amelyek ezt a műveletet megbízhatóan és nyugodtan tudják végrehajtani. Kezdő terepló és lovas komoly veszélyben lehet, mert a ló könnyen eléfordulhat egy óvatlan autósnak. Nem is gondolnánk hogy némelyik autós milyen felelőtlen tud lenni egy lovascsoport melleti elhaladás esetén, - mert nem csökkenti a sebességét.
Néha jobb az is ha elfoglalják a lovasok az útpálya egyik sávját, mert ilyenkor kénytelenek az autósok csökkenteni a sebességüket a kerülés végrehajtása miatt. Ha lehet kerüljük el a közutakat.


Éjszaka fényvisszaverő mellények és villogó lámpák nélkül ne menjünk a közút köze