Problémák megelőzése és megoldása 51. rész Ha a ló megfeszíti a kötelet

2013.10.02 18:47

Problémák megelőzése és megoldása 51. rész (2006. ápr.)

Tanácsok és támpontok

A technikánál sokkal fontosabb az, hogy milyen módon oldod meg a feladatot: a dolgok megközelítése, a célhoz vezető út, a hozzáállás, a lóval való bánásmód.
. A ló vezetése közben ne húzd egyenesen előrefelé a lovat, ha az visszatart. Ehelyett lépj el oldalra, hajlítsd meg, léptesd el a hátulját. Így elindul a ló, majd elvezetheted abba az irányba, amerre szeretted volna. A földről való helytelen bánásmód állandósíthatja a lóban azt, hogy megfeszítse a vezetőszárat akár a megkötés során is.
. Az első néhány nyergelés során ne kösd meg a csikót. A nyereg és a heveder okozta új szituáció miatt előfordulhat, hogy megfeszíti a vezetőszárat. Amikor már nagy biztonsággal és kényelemmel viseli a nyerget és a nyergelést, akkor valószínűleg már meg lehet kötni nyergelés során is. Felnyergelés után rögtön vezesd meg mindkét kézre egy kicsit, hogy megmozdulhasson, és mentálisan is felszabaduljon a ló.
. Ha egy ló már huzamosabb ideje küzd a vezetőszár megfeszítésének problémájával, akkor nyergelés során valószínűleg ugyanezek a tünetek fennállnak majd. Tanácsos ezeket a lovakat gyorsan, egy húzással oldható módon megkötni, vagy csak kézben tartva a vezetőszárat fel-/lenyergelni.
. Nem szabad megkötni a lovat semmi olyan dologhoz, amely eltörhet, elmozdulhat vagy kilazulhat: gyenge korláthoz, nem stabil oszlophoz, gépjárművek tükréhez, vonóhorogról leakasztott lószállító utánfutóhoz.
. A kötőféken ne legyenek olyan csatok, fémrészek, kapcsok, amelyek viszonylag könnyen eltörhetnek, kilazulhatnak.
. A vezetőszárat a ló megkötésekor inkább magasabbra kösd (legalább szemmagasságba). Az emelőhatás így csökkenti a hátrafele ható erőt, ha a ló megfeszíti a vezetőszárat. A vezetőszárat lehetőleg soha ne kösd alacsonyra!
. Megkötés során legyen elég hosszú ahhoz a vezetőszár, hogy a ló tudjon leengedett fejjel pihenni, enni, inni, de ne legyen olyan hosszú, hogy beleléphessen.
. Lehetőleg ne kösd meg a lovat túl meredek vagy sziklás, köves, gödrös helyen.
. Ha terepen kötöd meg a lovadat, akkor ne a fatörzshöz, hanem egy viszonylag vízszintes, erős faághoz kösd, amely magasabban van a fejétől és a nyeregszarvtól (lásd a képen). A fatörzsről ugyanis könnyen lecsúszhat a vezetőszár, és beleléphet vagy könnyen rá is léphet a ló, amely balesetveszélyes. Természetesen gyorsan oldható csomóval kösd meg. Vigyázz, hogy ne kösd kiszáradt fához.
. Lehetőleg ne kösd ki a lovadat a kantárszárral, de ha mégis, akkor is csak egy mozdulattal oldható kötéssel.
. Ne ülj fel megkötött lóra.
. Nem rutinszerűen végzett feladatokhoz - mint pl. vakcinázás, féreghajtó beadása stb. - lehetőleg ne kösd meg a lovat, mert megfeszítheti a vezetőszárat, és ez esetleg állandósulhat is a lóban. Ha ezen beavatkozások során a ló nem áll türelmesen megkötés nélkül, akkor valószínűleg a földről való munkával javíthatsz rajta (lásd Lovasélet, 2001. november-2002. júliusi szám).
. Főleg olyan lovak esetében, amelyek a vezetőszár megfeszítésének problémájával küzdenek, meggondoltan kell megközelíteni őket, amikor meg vannak kötve. Lehetőleg ne egyből a fejéhez közelíts, mert ez esetleg arra ösztönözheti, hogy lépjen hátra, hanem inkább a csípője felé vagy az oldalához menj, esetleg el is léptetheted oldalra a hátulját, mielőtt odalépsz a fejéhez, hogy elengedd.
. Ha egy ló meg van kötve, akkor ne bújj át a nyaka alatt, hogy átmenj a másik oldalára. Ehelyett inkább kerüld meg vagy kösd ki a vezetőszárat.
Ez egy nem teljes lista. Támaszkodj a józan ítélőkészségedre, és mindig az adott körülményhez mérlegelj.

Összegzés

Add meg a lovadnak a gondolkodás, tanulás és választás lehetőségét. Hagyj neki időt arra, hogy megtanulja, hogy megkötve lenni biztonságos és nyugalmas dolog, és egyáltalán nem fenyegeti a létfenntartását. Lehetőleg ne "dobd be a mély vízbe" mindaddig, amíg nem vagy biztos benne, hogy a lovad már megtanulta a leckét. Ne hagyd figyelmen kívül, hogy a vezetőszár megfeszítésének problémáját lehet, hogy soha nem tudod teljes mértékben kiküszöbölni egyes lovaknál. Ezért legyél mindig körültekintő és megfontolt, amikor valahova megkötöd a lovadat. Megkötés alkalmával a vezetőszár megfeszítésének, hátrahúzásának problémáját az ember okozza. Nem feltétlenül te magad okozhattad, hanem lehet, hogy már az előző gazdáinál szerzett olyan tapasztalatokat, vagy került olyan helyzetbe, hogy ez a problémakör fennáll a lovad esetében. A te feladatod az, hogy bizalmat és magabiztosságot kelts a lovadban az emberek, az emberi környezet iránt a mindennapi élet során adódó szituációkban. 
Az ebben a témakörben, fejezetben tárgyalt javaslatok nem szigorú receptek, nem mechanikus eljárások sorozatai. Legyél rugalmas, és alakítsd a módszereket pillanatról pillanatra a lovad egyéniségéhez és az adott szituációhoz.