Sportpszichológia lovagláshoz A győzelem aranyszabályai

2013.10.01 21:42

 Itt a versenyszezon! Sőt, lassanként a legfontosabb versenynek is a nyakadon vannak…. És ki ne szeretne győztesként visszagondolni egy versenyre?

Persze a győzelem elsősorban az önmagad felett aratott győzelmet jelenti: kihozni magadból és lovadból a lehető legtöbbet, megmutatni mindent, amiért eddig dolgoztál, már önmagában nagy teljesítmény, függetlenül attól, hányadik helyre is elég ez az adott versenyen.

Egy magas százalék a díjlovagló programban, egy hibátlan pálya egy ugróversenyen, egy szalag, egy kupa, a himnusz, a dicsőség – áhított fizetségei a kemény munkának. Nézzük csak, hogyan kerülhetsz hozzájuk közelebb!

 

1.      aranyszabály

                   Higgy magadban! Sablonosan hangzik, mégis nagyon fontos. Ha nem is nyersz az adott napon, hinned kell benne, hogy a jövőben eljuthatsz a győzelemig – a megfelelő lóval és a megfelelő edzésmunkával. Nézd gyakran a világ legjobb versenyzőit, és nézd a saját kategóriádban is a legjobb ellenfeleidet. Ha jó lovaglásokkal ,,telik meg’’ a szemed, és a pozitív példa lebeg előtted, az téged is jobb teljesítményre fog ösztönözni. Figyeld meg, mit csinálnak jól, és próbáld meg átültetni ezeket a dolgokat a saját lovaglásodba is. Tudd, hogy mik az erősségeid, és tanulj meg ,,villogni’’ velük. Tudd, hogy mik a gyengeségeid, és tanuld meg elkendőzni őket.

 

  1. aranyszabály

                    Maradj a jelenben! Egyetlen hibától még nem dől össze a világ, és nem veszett el az egész produkció – kivéve, ha versenyzés közben ezen kezdesz rágódni. Ha hagyod, hogy egy hiba elterelje a figyelmed, nem tudsz a következő feladatra koncentrálni. Helyette felejts el mindent, ami az előző pillanatokban történt, és koncentrálj szigorúan a jelenre! A díjlovagló programok minden feladatára külön pontot kapsz: egy 1-es után is kaphatsz még 7-est, 9-est vagy akár 10-est is a következő feladatra, ha arra koncentrálsz és összeszeded magad. Az előző feladat pontszáma semmilyen módon nem befolyásolja a következőt, ha csak rajtad nem hagy nyomot az elbizonytalanodás! Az ugrópályán pedig minden egyes akadály újra leverhető. Ha egyet ütöttél, lehet, hogy már nem nyerheted meg a számot, de törekedj arra, hogy a legjobbat hozd ki a helyzetből, és ne hibázz többet! A figyelmedet persze nemcsak a hibák vonhatják el. Előfordulhat, hogy egy különösen jól sikerült mozdulat után azon gondolkozol, vajon hányast fogsz erre kapni? 7-est? 8-ast? Netán 9-est? Ez a kis merengés bőven elég ahhoz, hogy a következő feladatban ne tudd  a maximumot nyújtani, és néhány pontot kidobj az ablakon. Ez a néhány pont pedig akár jelentheti az első és a második hely közötti különbséget. Minden egyes lépést tökéletes koncentrációval lovagolj Az érzelmeknek és az értékelésnek akkor jön el az ideje, ha már elhagytad a pályát.

 

  1. aranyszabály

                    Szerezz rutint! A rutinra mentálisan és fizikai értelemben is szükséged van. Ismerd ki magad és a lovad. Tanuld meg, az adott lónak mi a legjobb bemelegítés, és mi a legjobb előkészület a versenyt megelőző napokban. Gyakorlásra és a verseny szituáció szimulálására van szüksége? Vagy pihenésre és kikapcsolódásra? És mire van szükséged neked? Felpörögsz, vagy leblokkolsz versenyhelyzetben? Gondold végig, hogyan fogod lelovagolni a pályát vagy a programot, legyen egy alapterved, de tanulj meg alkalmazkodni a lovadhoz, ha másképp viselkedik versenykörülmények között, mint egyébként.

 

  1. aranyszabály

                    Találj egy helyet, ahol harmóniába kerülhetsz a lovaddal! Versenyen könnyen előfordulhat, hogy begubózol, és csak magaddal foglalkozol, miközben megpróbálod a legjobb formádat nyújtani. Ilyenkor viszont könnyen semmibe vész a ló és lovas egysége, a kettőtök közötti harmónia. Jellemző versenybetegség, hogy a lovasokat annyira leköti önmaga összehasonlítgatása másokkal, hogy megfeledkeznek a lovukkal való kommunikáció fontosságáról. A ló és lovas kapcsolata különleges. Van abban valami megkapó és utánozhatatlan, amikor két, egymástól ennyire  különböző élőlény együtt dolgozik azon, hogy a legjobbjukat nyújtsák. Ha kedved leled a lovaddal való kommunikációban, az megmutatkozik az eredményeken is.

 

  1. aranyszabály

                    Találj rá a közös személyiségetekre! Magadban szeretsz lenni, vagy inkább társaságot igényelsz, amikor a lovagláshoz készülődsz? És milyennek látod a lovad: energikus, elegáns vagy egyszerűen  ,,cuki’’? Egy versenyen nagyon fontos, hogy reálisan lásd magatokat- Hangsúlyozd  a közös személyiségeteket, és ne próbálj másnak látszani, vagy ne próbáld más színben feltüntetni a lovad. Ha egy ,, édes kis’’ pónit lovagolsz, maximum idétlenül fog hatni, ha úgy próbálod bemutatni, mint egy elegáns és energikus nagy lovat. Más ás más képet fogsz mutatni más és más lovakkal. Az egyiken finom leszel és precíz, a másikon talán ragyogó és dinamikus. Találd meg, milyen stílus illik a legjobban az adott lóhoz, és hangsúlyozd  az erősségeiteket!

 

  1. aranyszabály

                    Légy kitartó! Légy türelmes, dolgozz szorgalmasan és soha ne add fel. A tehetség nem minden. A legbriliánsabb adottságok is a semmibe vesznek fegyelmezettség és kitartás nélkül. Sokszor látjuk, hogy a junior ranglistát vezető ígéretes fiatalok néhány év alatt eltűnnek a süllyesztőben, helyüket a dobogón pedig átveszik azok az eleinte átlagos képességűnek ítélt lovasok, akiket viszont mérhetetlen kitartással és állhatatottsággal áldott meg a sors. Ha változtatni akarsz, az ne csak egyszerűen megtörténjen veled, hanem mindig tudatos döntés eredménye legyen,és teljes szíveddel koncentrálj az új kihívásra. Ahhoz, hogy előrejuss, időnként eljön egy-egy fordulópont. Ilyenkor el kell döntened, hogy új irányba indulsz, összeszeded magad, vagy átnyergelsz mondjuk a sakkozásra. Ha kell, élj a változás lehetőségével, hisz tele van vele az élet.

 

  1. aranyszabály

                    Találj egy mentort! Találj valakit, aki hisz benned! Jó, ha van önbizalmad, de mégis jobb, ha időnként mások is megerősítik ezt. Mindenképp olyan személyt válassz erre a célra, aki reálisan lát téged, mert azzal nem segít, ha önbizalmat önt beléd, amikor stresszhelyzetben elbizonytalanodsz.

 

  1. aranyszabály

                    Szeresd a lovakat és a sportot! Bármilyen szalagot, kupát vagy címet szereztél is meg , az önmagában semmit sem mondd rólad mint emberről, vagy mint lovasról. Aki győzelmi babérokra tör, annak tudnia kell, hogy a siker csak akkor válik áldássá, ha másnak is ad belőle. A győztes egy sokkal nagyobb kép része. A sikerélményt és a győzelemből származó  pozitív érzéseket meg kell osztani másokkal is – a lovaddal, a szüleiddel, az edződdel, a barátaiddal. Mindazt pedig, amit megtanultál és az elért sikereket az egész lovas közösség  javára kell fordítani. Oktass, vagy segíts másoknak, ha szükségük van rád. És mindezt tedd alázattal. Gondold végig néha ezekez a kérdéseket: Milyen szerepet töltesz be a lovas közösségben? Mennyire elégedett a lovad? Milyen ajándékokkal szolgálsz a körülötted lévő embereknek? Minél nagyobb sikereket érsz el, annál nagyobb a felelősséged, hogy többet és többet adj a világnak, ami körülvesz téged.