A bécsi iskola

2013.10.03 12:25

 A Bécsi Spanyol Lovas Iskola elegáns táncosa nem hazudtolja meg andalúz őseit, amelyeket Károly  osztárk főherceg hozott be az országba 1580-ban.
Nagy árat fizetett a dicsőségért.
A Trieszthez közeli Lipica (ma Szlovénia) az ókor óta nevezetes lovairól, amelyeket híresen gyorsnak és erősnke tartanak.
Már a rómaiak sem restelltek innen szerezni hátast maguknak.

Ezt a szlovén tengermellék meredek csúcsai és az Adria között fekvő, nem túl magas hegyvidéket  kivételesen tiszta lebegőjéről ismerik.
Ide telepítette becses andalúz lovait a főherceg.
Lipica sziklás-kavicsos élőhelyén alakultak ki a lipicai jellemző vonásai.
Intelligen és kezes, ugyanakkor rendkívül tüzes; késő érő, de hosszú életű.
Hamarosan kialakuklt a fajta, és a ménes legjobb 4 éves csődörcsikői közül egy tucatnyi minden ősszel elghagyta az "anyai rétet", hogy Bécsbe utazzék, és a táncművész hivatását válassza.
60 makulátlan, "hófehér" mént képeznek a lovaglóművészet eme templomában, a spanyol, olasz és francia reneszánsz mesterek tanításai szerint.
Egy ujjnyi osztrák szakértelem minden egyes mozdulatnak megadja azt a lassú és színpadias jelleget, amelytől oly ragyogó a bécsi iskola.
Egyetlen apró részletet sem bíznak a véletlenre, a tökéletességig gyakorolnka újra és újra.
A rendkívül választékos díszlet az OMM udvari pompáját  idézi a Habsburgook fénykorából.
Az 1572-ben alapított Bécsi Spanyol Lovas Iskola a világ legrégibb lovasakadémiája.
1735-ben VI. Károly császár, a sokáig fenyegető török hódítók legyőzőjeúj dimenziókat nyitott az intézmény előtt: egy pompás, 55x18 méteres manézst építetett a lovasbemutatók és a főuri viadalok számára.
A fényűző paloták aranya, a tökéletesen betanított lovak nemessége, valamint az iskolában kiképzett lovasok mesteri ügyessége kizárólag a virágzó császárság, a nemtörődöm gazdagság, az évszázadok óta tartó hatalmas jólét tekintélyt hangsúlyozó, csodálatos parádét szolgálta.

A különleges gyöngyházszürke lovak- fittyet hányva az uralkodók közötti viszályoknak, háborúknak és forradalmaknak- 250 éve táncolnak.
A táncos négylábúak Strauss-dallamokra vagy Mozart-szonátákra, francianégyes-, illetve menüettritmusra tökéletes könnyedséggel végrehajtják a magasiskola bármelyik feladatát: a croupade-ot,a piaffe-ot , a courbette-et, a capriolét és a leavade-ot.
Lovak és lovasok tökéletes összhangja egymilliméteres pontossággal megalkotott koreográfiában, amelyben újra életre kel Európa egyik legfényesebb udvarának hajdani pompája.