A csizma befoylása

2013.10.02 14:19

A csizmákkal való érző befolyás lenyomott sarkakat kíván; ez mind az ülés, mind a térd mélységét kedvezően befolyásolja és vádliizmokat öntudatlanul is megfeszíti.
A lábszárak hatása:
- közvetlenül a heveder mögött előrehajtó; ehhez a lovasban már az első lovaglóórák során kifejlődik ez az érzés, ha azt tapasztalja, hogy a lovat álló helyzetből mindkét lábszár  odaszorításásval, nyomásával vagy odaütögetésével megindulásra készteti;
- körülbelül egy tenyérnyivel a heveder mögött oldalra léptető vagy oldalra lépést megakadályozó ellentartó; a lovas ezekkel a befolyásokkal is hamar megismerkedik, ha azt érzi, hogy lova álló helyzetben  a hevedefr mögött körülbelül egy tenyérnyire kifejtett, egyoldali csizmanyomásra hátulsó lábával az ellenkező irányban letér a patanyomról és fordítva ismét visszatér oda.
A csizma tehát az azonos oldali hátulsó lábra hat.
A lovasnak ez az érzéke idővel annyira kifejlődik és kifinomul, hogy a csizmával végrehajtott segítségek magától értetődő reflexmozgásokká válnak, amelyek működésbe hozására már nem is tudatos , hanem ösztönös.
A kifejtendő erő mértékét érzés szerint határozzuk meg .
A ló érzékenységétől függ, hogy a lovasnak a lábszárának nyomásával vagy odaütögetésével kell-e hatnia, valamint hogy milyen legyen ezek erőssége.
A csizmák előrehajtó hatása nem mechanikai kényszerből adódik.
A fiatal lóval ezt eleinte pálca segítségével kell megértetni.
Minden ló eltompulhat a csizma befolyásával szemben, a csizmasegítségeknek ellenszegülhet.
Ezért fontos, hogy a csizmák mindig egyenletes és azonos segítségeket adjanak és nyugodtan, egyenletesen feküdjenek.