A kengyel használata

2013.10.02 14:21

Nagyjából helyes mértéked, ad, ha a kengyel hosszát a lóra szállás előt a lovas karjával méri le, a pontos méret azonban csak a nyeregben ülve állapítható meg.
A kengyel túl hosszú , ha a tartáshoz le kell nyomnunk a lábfejet, vagy ha ezáltal megszűnik az érintkezés a ló testével.
A kenygel túl rövid, ha a ló testének a lábszárakkal való érintkezése  olyan szoros, hogy már nem tudjuk szabadon mozgatni.
Ez abból következik, hogy a túl rövid kengyel  a lábszárat és a térdet felemeli, ami által az ülep a nyereg legmélyebb pontjából hátracsúszik.
A lovas így elveszti ülésének biztos alapját, és akaratlanul is lábával kapaszkodik.(székülés)
A helyes hosszúságú kengyel lehetővé teszi, hogy a lovas a lábszáraival akadálytanaul, kényelmesen tartson kapcsolatot a ló testével; ha a lovas elveszti a kengyelt, a felemelt lábfej esetén a kengyel ismét magától a lovas alá kerül.
A kengyelszíj ne legyen megtekeredve, hanem simán feküdjön föl a vádlin.
A megtekeredett kengyelszíj zavarja az egyenletes kapcsolatot a ló testével és könnyebb is így elveszíteni.
A kenygelt a talp közepén tartsukúgy, hogy a boka szabadon mozoghasson.
A lovas törekedjen arra, fokozottan a lábfej belső felével, terheleje a kenhgyelt, úgy hogy a külső talpél egy kicsit feljebb kerüljön, mint a ló teste felőli oldalon.
Ez a vádli lapos fekvését és a térd mélységét is kedvezően befoylásolja.
Tereplovagláshoz a kengyeleket 2-3, magasabb akadályok ugratásához 3-5 lyukkal. a versenyvágáthoz pedig még rövidebbre csatoljuk.