A ló azonosítása, méretfelvétel

2013.10.02 17:01

A bírálat első mozzanata a ló egyedi azonosítása és testméreteinek felvétele. Az azonosításhoz a bíró megkapja a ló hivatalos iratait, amely tartalmazza az egyed születési idejét, ivarát, színét, jegyeit, bélyegzését, tenyésztőjét és tulajdonosát, valamint származását. A bíró összeegyezteti a papírokon szereplő adatokat az elbírálandó ló tényleges, látható jegyeivel, adataival. Ezután következik a méretfelvétel, amit mindig nyugodt körülmények között, sima, kemény talajon kell végezni .Erre a lómérő botot és szalagot használjuk.

Ma a következő méreteket veszik fel egy bírálat előtt: marmagasság bottal és szalaggal, övméret és szárkörméret. Az első három méretet cm-es pontossággal, a szárkörméretet fél cm-es pontossággal adjuk meg.
Egy átlagos kondícióban lévő, átlagos dongásságú ló bottal és szalaggal mért marmagassága közti különbség 10 cm. A szárkörméret fajtától, ivartól, kortól függően 19-23 cm.

Bottal mért marmagasság:

A mérőbot végét a mar legmagasabb pontjára illesztjük, vigyázva arra, hogy a kihajtható rész vízszintes, a mérő rész függőleges legyen. A ló marmagasságát mindig a ló bal oldalán mérjük

Szalaggal mért marmagasság:

A mérőszalag „taposóját”, ezzel a 0 pontot a ló bal elülső patája mögött, a mar alatti részen lábfejünkkel rögzítjük, majd a szalagot a ló lapockáján csavarodás mentesen végigfektetve a mar legmagasabb pontjáig vezetjük, majd leolvassuk a mért értékét.

Övméret:

A szalaggal mért marmagasság után a szalag taposóval ellátott végét a ló marja mögött leengedjük a ló jobb oldalán, majd a mellkas alatt átnyúlva áthúzzuk. Ügyeljünk, hogy a szalag ne legyen megcsavarodva. A ló mellkasát nagyjából a heveder helyén, vagyis közvetlenül a mar mögötti rész és a szegycsont vége között, kilélegzett állapotban cm-es pontossággal mérjük meg.

Szárkörméret:

Az övméret felvétele után a szalag taposóval ellátott végét a ló bal első lábán a lábtő alatt, a szár lábtőtől számított egyharmadánál körbevesszük, és  a szalagon lévő beosztás segítségével cm-es pontossággal lemérjük.