A ló küllemét befolyásoló tényezők

2013.10.02 17:00

A ló küllemi alakulásának lehetőségei genetikailag kódoltak, ami viszont egy viszonylag széles „sávot” jelent. Ezen a sávon belül tudjuk alakítani a lovat a környezeti hatásokkal, amibe beletartozik a takarmányozás, felnevelés, mozgás, használat.

A ló korával összefüggésben van a külleme is. Különösen érdekes ahogy a csikó arányai változnak. Először a magassági méreteit éri el, azt is előbb hátul, vagyis túlnőtté válik, majd utána nő az eleje. Azt követően a mélységi méreteit éri el, majd végül „kitelik”, és a szélességi méretei is elérik végleges formájukat. A nyak alakulása és arányai is folyamatosan változnak. Kétéves kor körül a legrosszabb a csikó nyaka, aztán ismét hozzánő a testéhez. Háromévesen már elég hosszú, de egyenes nincs megfelelően berakódva izommal. 5-6 éves korára-ha genetikája engedi- a ló dísze lesz a nyaka, izmos lesz, szépen ívelt és hosszú.

A fejjel hasonló a helyzet. A kétéves csikóknak aránytalanul nagy a  feje, majd a ló hozzánő a fejéhez. A mének 5-6 éves korukra férfiasodnak meg, a kancák is tenyésztésbe állásuk után válnak igazán „kancássá”.A mének nyaka terheltté válik, fedezőmének esetében a hátsó lábak elhasználódnak, a csánkok nyitottak, a csüdok puhák lesznek.

Természetesen a küllemet befolyásolja a ló ivara is. A másodlagos nemi jellegek lényegesek, amelyek kialakulása a nemi szervek aktivitásától, a ló nemi hormonjainak termelődésétől is függ. A korán kiherélt ló csöves csontjai megnyúlnak, nyaka kevésbé rakódik fel izommal, egész testalkata finomabb lesz.

A küllemet nagyban befolyásoló tényező a ló kondíciója, tápláltsági állapota. A lóhasználat szintén nagymértékben befolyásolja a küllem változását. Ha egy ló helyesen van lovagolva, nyaka felül megizmosodik, alul kiüresedik, szépen íveltté válik. Ha állandóan szár ellen megy, akkor a nyaka alul izmosodik meg, és néhány év alatt szarvas nyaka lesz. Ha hátból dolgozik, akkor a hosszú hátizmai megerősödnek, jobb felsővonala lesz. Ha hát nélkül megy, akkor a hátizmok elsorvadnak, üres, izomszegény lesz a háta. Ha megfelelően van tornáztatva, lovagolva, a hátulsó lábakkal maga alá léptetve, akkor a fara is izmosodik. Ha mindig az elejére esve jár, akkor a fara kevésbé lesz izmos. Ha megerőltetik, akkor az eleje megrokkan, libegőssé válik. A gyakran begyulladt, majd megrövidült inak is rokkant lábálláshoz vezetnek. A gyakori mechanikai behatások, sérülések következtében kisebb-nagyobb csontszaporulatok alakulnak ki.A megerőltetések hatására az izületekben felrakódások, kötőszövet szaporulatok alakulnak ki. Porcleválásból adódó elváltozások veszélyesebbek, mert idült sántaságot okozhatnak, ezek az ún. tetemek. A megfelelő körmözés elengedhetetlen része az előkészítésnek.