A ló testbeszéde

2013.10.02 19:17

A lovakat gyakran látjuk, hogy furcsa mozdulatokat végeznek. De vajon miért?! Most mi eláruljuk mért is csinálják ezt, és miért.A lovak leginkább füleikkel, de orrlyukai, fej- és testtartás, valamint a farok tartás is mutatja pillanatnyi hangulatát.

 
Csücsörítés:Kép
 

Lovunk ilyenkor nagyon furcsa, és ijesztő, de ennek is megvan az oka. A ló mélyen beszívja a levegőt, miután valami fontos illattal találkozott. S ilyenkor felső ajkát felefelé csücsöríti, füle pedig enyhén hátra fordul, mert ilyenkor a hallás csak a másodhelyre kerül.

 
Ágaskodás:Kép

Ilyenkora ló erőfölényét szeretné kimutatni, de ha lovas ül rajta, gyakran az ellenkezés miatt történik. Ha egy másik lóval csinálja ezt, az erőfölényen kívül az indulatot, erősebbséget akarja kimutatni.

 
Felszabadultan mozgó ló:Kép
 

A ló ha hosszabb ideig nem mozgott, vagy ha erejét akarja kimutatni, gyakran lebegősen üget, vagy vágtázik. Eselegesen az örömét is kifejezheti, például, egy ugratással, de az ellenkezést is jelentheti. A lóKépszabadban nem üget folyamatosan hosszú ideig, szívesebben lép vagy vágtázik. Ez az állapota képezi az egyetlen kivételt.

Talán már láthattatok ilyen lovakat, és így már meg is tudjátok állapítani mért ilyen a ló.

Hempergés:Kép

Bizony ha egy lovat hemperegni látunk, egyből odafutunk, és nézzük, hogy ezt az érdekes mozdulatot milyen boldogan végzi. Bizony a tisztálkodáson kívül, nagy élvezetet is nyújt a fekvő lónak. SajnosKép ritkán, de szokott olyan is lenni, hogy ha lovas ül rajta, akkor is megcsinálja ezt. Ez azért van, mert ha épp lovagolnak, már jó ideje, és hosszan tartó az edzés, ilyenkor a lónak a szőre megizzad, és egyből lefekszik, hisz ez nagyon jól esik neki. Csak, hogy a lovas így leesik róla, és megfogni ngyon nehéz. Ilyenkor a segítség mindig jól jön...