A ló tisztítása

2013.10.02 18:35

Lovaglás előtt

 


A ló tisztítását bal oldalon, a fejénél kezdd. A ló nyakától hátrafelé haladj. Először erős szálú gyökérkefével tisztítsd meg a rátapadt kosztól, ez egyben fellazítja a szőr közötti szennyeződéseket. Kíméletesen, de határozott mozdulatokkal dolgozz, gondolj arra, hogy nagyon gyakori a csiklandós ló. Ezután fogd bal kezedbe a puha szőrkefét, jobb kezedbe a fém porlehúzót. Ne feledd, hogy bár "vakarónak" is mondják, nem arra való, hogy a lovat vakard vele, hanem, hogy a kefében felgyülemlett port eltávolítsd. Amikor ezt teszed, fordulj el a lótól, széliránynak háttal. Régi szokás a "porvirágok" kiütése, a lótisztítás "bizonyítására". Szerencsésebb, ha a "porvirágok" számolgatása helyett, a ló tisztaságára figyelünk.

A kefélést mindig szőrirányban végezd. Előbb a szőrök tövénél felgyülemlett port igyekezz fellazítani, majd összegyűjteni a kefével. Ezután következik a por lehúzása. Így keféld át a ló teljes testfelületét. Legalább öt percet szánj erre. Ha az idő sürget (ami önmagában helytelen), legalább a nyereg és heveder tájékát tisztítsd meg alaposan. Ha a keféléssel végeztél, a sörényt, üstököt ujjaiddal bontsd ki, szedd ki a beleragadt szalmadarabokat, majd sörényfésűvel, gyökérkefével fésüld ki. A farokkal ugyanígy tegyél. A ló farkát húzd oldalra, ne állj közvetlenül a ló mögé. A farok kézzel való kibontása nagy türelmet igényel, de másodszorra már könnyebb lesz. Ronggyal, szivaccsal töröld meg a ló szemét, száját, orrát, szeméremrészeit, végbélnyílását (munka után a szivacsot, rongyot mosd ki). Végül egy nyirkos ronggyal simítsd végig az egész lovat.

Most a paták következnek. A ló lábának felvétele nagy figyelmet követel. A bal elülső lábbal kezdd. Állj a lóval szemben, szorosan a lába mellett. Bal kézzel simítsd végig a lovat a nyakától kezdve, csúsztasd le kezedet a lábszárra, szólj rá: "lábat!". Ha a ló súlya erre a lábra nehezedik, válladdal "lökd át" a másik oldalra. Amikor felemeli a lábát, kezedet csúsztasd a csűdjére, térdeddel támaszd alá a felvett lábat. Ha a ló "rád dől", lábának emelgetésével, vállad nyomásával késztesd, hogy a földön lévő lábára helyezze a súlyát. Ha a ló nyugodtan áll, jobb kezedbe fogd az odakészített patakaparót, és alulról fölfelé, gondosan tisztítsd ki a pata belsejét. A patába beleszorult kő miatt a ló könnyen lesántulhat. Vigyázz, hogy meg ne sértsd az érzékeny nyírt. Nézd át alaposan a patát, nincs-e rajta repedés, csorbulás, egyéb sérülés, ha patkó van rajta, nem lazult-e meg? Ha a ló patájának belseje érzékeny, vagy büdös szagot áraszt, jelezd az oktatónak. A patatisztítás végeztével lassan engedd le a ló lábát a földre. A jobb elülső lábbal ugyanígy tegyél jobb oldalról.

A ló hátulsó lábával való foglalkozás a rúgásveszély miatt még nagyobb figyelmet követel. A láb felvétele szintén a nyaktól induló végigsimítással kezdődik. Ha a ló engedelmesen feladja a lábát, erőteljesen fogd meg, húzd kissé hátra, combbal támaszd alá, csűdjét határozottan tartsd. Ha elég hosszú a karod, a ló csánkját a hónod alá veheted. Ilyenkor nagyon bosszantó, ha nincs a kezed ügyében a patakaparó... A patatisztítás végeztével a ló lábát lassan helyezd a földre.