A lovak favorytja: Kincsem

2013.10.02 19:19

Kincsem élete

Kincsem, a legyőzhetetlen „csodakanca”, 1874. március 17-én született Tápiószentmártonban, gróf Blaskovich Ernő birtokán. Trénere az Angliából hazatelepült Hesp Róbert volt. Kincsem apja egy Cambuscan nevű import angol telivér volt, akit1871-ben vásárolt meg Francis Cavaliero a Kisbéri Ménes számára. Anyja Waternymph, az ozorai Esterházy-ménes kancája, 1873-ban vitték Kisbérre tenyészteni.

Kincsem karrierje 1876-ban kezdődött, Kincsem ekkor 2 éves volt.

Legkedvesebb társa egy fekete-fehér nőstény cica volt, aki nélkül Kincsem egyetlen versenyére sem volt hajlandó elindulni. Legendák keringtek arról, hogy milyen kétségbeesetten kereste Kincsem egész istállószemélyzete a boulogne-i kikötőben elkóborolt macskát. Kincsem kissé "bogaras" és kényes jószág volt, különösen a vízre volt érzékeny. Ismertté vált a történet, miként sikerült a baden-badeni versenypálya közeléből megfelelő vizet találni, mivel a már egy napja szomjazó Kincsem rá sem hederített az addig felkínált ivóvízre.

Élete során beutazta fél Európát zakatoló vonaton. Legnagyobb sikereit Magyarországon, Ausztriában, Németországban, Angliában és Franciaországban érte el. 1876.junius 21. és oktober 29-e között versenyzett és nyert Prágában, Hamburgban, Hannoverben, Frankfurtban, Baden-Badenben, Bécsben, Sopronban és Budapesten.

3 évesen győzött az Osztrák Derbyn, Pozsonyban, Baden-Badenben és a Budapesti Szt. Leger versenyen is.

4 évesen Bécsben kezdte a versenyszezont, 1878. április 22-én. 27 versenyen szerepelt vereség nélkül. Egyedül a francia tenyésztésű, 4 éves Verneuilt tartották hasonló képességűnek. Augusztus 1-jén a Goodwood Cup futamon Kincsemnek Verneuil-jel kellett volna kiállnia, aki előzőleg megnyerte az Ascont Gold Kupát. A verseny előtti napokban azonban Verneiul megsérült, így Kincsem könnyen győzött. Egyik nevezetes futása szeptember 9-én Baden-Badenben történt. Gróf Hugo Henckel lova, Prince Giles The First fej-fejt végzett vele, a bírák holtversenyt állapítottak meg. Blaskovics Ernő nem fogadta el ezt az eredményt. Abban az időben, ha az egyik tulajdonos nem fogadta el az eredményt és a díjat sem akarta megfelezni, kérhették az újrafutást. Ketten, egyes források szerint rögtön a futam után, lefutották még egyszer és ekkor a kitűnő formában lévő Kincsem 6 hosszal megnyerte a 3200 méteres távot. Kincsem egyáltalán nem tartozott a gyengébbik nemhez, hiszen gyepen az összes mént is csúfosan megverte, akár egy kilométernél rövidebb, akár 4000 méter volt a verseny távja.

5 évesen 12-szer állt rajthoz, többek között Berlinben, Frankfurtban és sokadszorra Baden-Badenben.

Kincsemet 6 évesen is futtatni szerették volna, de a felkészülések során kiderült, hogy lábai nem egészségesek, izületei elkoptak. Új korszak kezdődött a számára: ezúttal tenyészkancaként bizonyíthatott. Tápioszentmártonban küldték, ahol 5 csikót ellett. 3 a híres mén Buccaneer utódja, 2 pedig egy Doncaster nevű méntől született.

Kincsem első ivadéka, Budagyöngye 1882-ben született. Ez a kanca is később sok győzelmet tudhatott a magáénak. Következő csikója Buccaneertől, Ollyan Nincs (szintén kanca), sok sikert ért el a versenypályákon. 1884-ben Kincsem rövid "szünetet tartott", de a következő évben világra jött Talpra Magyar. A csődör eredményes fedezőmén lett. 1886-ban meglátta a napvilágot Kincsőr Doncaastertől. A fiatal csődört be akarták nevezni a Deutsches Derbyre, de korai halála miatt nem érhetett el eredményeket. A csodakanca utolsó utódja Kincs volt, aki 1887-ben született. Kincs lánya, Napfény később eredményes versenyzővé vált.

Utolsó ellése után Kincsem egészsége meggyengült. Gyomor és bélgörcsök kínozták. 1887. március 17-én, 13. születésnapján egy súlyos kólikaroham következtében múlt ki a magyarok legendás telivérje. Kincsem terebélyes családfát hagyott hátra, melyen magyar és nemzetközi nagydíjak és futamok győzteseit találjuk. Vérvonala, főleg Németországban, a mai napig tovább él, bár Kincsem egyik leszármazottja sem érte el ősanyja kivételes eredményeit. A kancák részére rendszeresített legnagyobb angol tenyészversenyt, az Oakst 1974-ben (Kincsem születésének centenáriumán) Polygamy, Kincsem 13. anyaági leszármazottja nyerte.

A következő kép nem jeleníthető meg, mert hibákat tartalmaz: „https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/11/Kincsem.jpg”.