35 milliárdot ér a világ legjobb versenylova

2013.10.03 12:41

 12 start, 12 győzelem: ez a mérlege annak az angol telivérnek, akit a mai idők magasan legjobb versenylovának tartanak.


Frankel névre hallgató négyéves mén a szaud arábiai hercegnek, Khalid Abdullahnak a ménesében látta meg a napvilágot és a dúsgazdag tulajdonos színeiben futja versenyeit Anglia elit lóversenypályáin. A 75 éves Khalid 1960-ban kapott rá a lóversenyzésre, no nem mint megrögzött fogadó, hanem mint tenyésztő és futtató. Angliában, Írországban és az USA-ban tart fent első osztályú méneseket, és évről-évre több mint 200 telivért tart tréningben, amelyek rendre ott szerepelnek a magas díjazású futamokban.

Frankel 2008. február 11-én látta meg a napvilágot Angliában. Nevét a 2009-ben leukémiában elhunyt neves amerikait tréner, Bobby Frankel után kapta, aki a herceg lovait is egykor sikerrel trenírozta. Már kétéves korában kiderült, hogy rendkívüli képességű négylábúról van szó, hiszen felhozó versenyeit 10-13 lóhosszal nyerte, majd legjobb évjárattársait simán verte az 1400 méteres Dewhurst Stakes-ben, ezzel 180 ezer fontot keresve gazdájának.

A 2011-es év a további fölényes győzelmek jegyében telt, kivétel ez alól a St. James Palace Stakes futama, ahol csupán félhossznyi előnyt tudott megtartani a célig az őt üldözőkkel szemben, de itt is megőrizte veretlenségét. (Ez a futam egyébként azon a napon zajlott, 2011. június 14-én, amikor Overdose a szenzációs negyedik helyet szerezte meg a top sprintereket felvonultató ascoti 1000 méteres futamban.)

Ugyanebben az évben Frankel megszokott lovasával,Tom Queally-val nyergében 9-re növelte győzelmeinek számát az év végi Queen Elizabeth II. Stakes futamban, ahol nem mellesleg 567 ezer fonttal gyarapította a herceg amúgy sem lapos pénztárcáját.

A ló trénere, Henry Cecil, akit 2011-ben az angol királynő lovaggá ütött, idejekorán felismerte, hogy idomítottja a mérföldes távon (1600 méter) tudja kifejteni kivételes képességét, így ennél hosszabb versenyekben nem is próbálkoztak még vele, bár felmerült, hogy esetleg kipróbálnák 2000 méteren, de ez végül egyelőre elmaradt.

Talán szükségtelen is volna változtatni a stratégián, hiszen a csodaló 2012-ben újabb három győzelmet szerzett zsinórban, amelyből a legutóbbit augusztus 1-én az angliai Goodwoodban. Frankel félelmetes hírének köszönhetően a futamok lassan Kincsem könnyű győzelmeire emlékeztetnek, hiszen ebben a futamban (Sussex Stakes) csupán három ellenfele volt, ebből egyik valójában Frankel istállótársaként indult. Természetesen a favorit győzelmére a bukmékerek szinte semmit sem fizettek, a játékosoknak meg kellett elégedni az 1/20-as odsszal, ami a hazai rendszerben 1,05-ös szorzónak felel meg.

Szuperszonikus gyorsasága és a mezőnyöket szinte semmibe vevő sikersorozata láttán a nemzetközi szaksajtó Frankelt minden idők legmagasabb képességű versenylovának kiáltotta ki, amit megerősít a versenylovak nemzetközi rangsorolását 1948 óta végző Timeform magazin osztályozása is: Frankel 147-es számánál nagyobbat vágtázó telivér még soha nem kapott.

Összehasonlításul az idei Epsom Derby győztes Camelot 130, míg a magyar csodasprinter Overdose 126-os számot (három éve) érdemelt ki a maga kategóriájában.

Az egyik legismertebb telivér árverési ügynökség értékelése szerint Frankel hozzávetőleges értéke ma 100 millió fontra (35 milliárd Ft) tehető, és hozzátették: a becslés meglehetősen „konzervatív”. Khalid Abdullah herceg azonban nincs rászorulva, hogy árverésre bocsájtsa kedvenc versenylovát.

Forrás: lovasok.hu