Alapszínek

2013.10.02 17:18

 5 alapszín van. Ezek: fehér, fekete, sárga, pej és fakó.

a) A fehér ló bőre rózsaszínű, festékanyagot nem tartalmaz, s úgy a rövid-, mint a hosszúszőre fehér.

 

Amerikai Albínó Ló
b) A fekete ló rvid- és hosszúszőre  fekete, bőre palaszürke. Ha a szőr fényes hollófekete, ha simán fekszik és fénytelen szénfekete, ha pedig tompafényű, kissé borzalt, akkor bársonyfekete színű a ló.

 


c) A sárga színű ló bőre palaszürke, rövid és hosszúszőre sárga. A sörény és farok lehet világos vagy sötétsárga, de sohasem fekete. Változatai: világossárga és sötétsárga, ha a szőrzet egyformán világos ill. sötétsárga színű; aranysárga, ha a rövid szőr aranyszínű s a napon 
aranyfényű ragyogása van. Az aranysárga ló szőre agyagszínű.


d) Pej színű ló hosszúszőre mindig  fekete, rövidszőre sárgéspiros színű. A lábak lábtőtől, csánktól lefelé rendszerint feketék, A világos és sötétpej lovon a rövidszőr világos ill. sötét sárgáspiros, az aranypejen pirosas aranysárga, erősen fényes. A pirospej ló rövidszőre vöröses színű, a meggypejé sötét, majdnem kékesvörös, meggyszínű.

       Pirospej

 

e) A fakó színnek két csoportja van:

Egyik csoportba a fekete hosszúszőrű fakók tartoznak. Ilyen a zsemlyefakó, melynek rövidszőre zsemlyeszínű fénytelen, a bőre pigmentált.

A másik csoport hosszúszőre szennyesfehér, Ide tartozik az Izabellafakó vagy homály, melynek rózsaszín bőre, viaszsárga patája s a hosszúszőrhöz hasonló szennyesfehér színű rövidszőre van, továbbá a zsufafakó, melynek bőre pigmentált, palaszürke színű, rövidszőre pedig sötétfakó színű.

  page.jpg

                                                                                                                     mogyorófakó