Biztonságos tereplovaglás

2013.10.02 18:33

Biztonságos tereplovaglás

 

 


A biztonságos tereplovaglás feltételei 

I. Felkészülés


1.1. Terepismeret

A túrevezetők ismerjék a lovaglás szempontjából előre felderített terepet földrajzilag. Fontos hogy a főbb tájékozódási pontokat azonosítani tudják a térképen, és a lovarda központjában lévő kapcsolattartók is pontosan ugyanúgy ismerjék a terep részleteit mint a túravezető.
Rendelkezni kell legalább két garnitúra nagyfelbontású térképpel, ami beszerezhető szelvényenként a szakboltokban, és ebből egy készlet legyen a lovardában, egy másolat pedig a túravezetőknél.
Lásd: HM Térképészeti Kht, Fillér utca

1.2. Túraútvonalak

A túra útvonalakat fel kell vinni a térképekre rajzos formában is, és értékelni kell a terepet az adott évszaknak megfelelően közúti gépjárművel, terepjáróval és mentőautóval történő megközelíthetőség szempontjából. Természetesen a túrák élvezhetőbbek ha a túravezető spontán útvonalakon megy és a kaland érzése erősebb, de a vendégnek nem kell azt tudnia, hogy a balesetet szenvedett sérült elérhetősége szempontjából fontos tájékozódási pontok közelében halad a túra.

1.2.1. A túraútvonalak felderítése

A lovasok által használt útvonalak minősége miatt fontos a folyamatos felderítés. Az útvonalak változhatnak a mezei munkák, fakitermelés, időjárás változásai (vízmosások kialakulása, patakok áradása, felázott talaj, stb.), állatok által okozott változások (vakondtúrás, vadcsapások áthelyeződése, darászfészkek települése, kullancsveszély időszakai stb. ) miatt. 

Lehet hogy egy időszakban vágtapályaként használt terepszakasz a túra idején csak ügetésre használható, és késő bánat erre akkor rájönni, amikor a kezdőnek számító lovas megcsúszik a lovával, a ló és önmaga is megsérül, vagy a vakondtúrás miatt baleset következik be. A vadászok és erdészek, fakitermelők is néha kellemetlen meglepetéseket tudnak okozni a terepre elhelyezett akadályokkal ha nem tudjuk hogy hová vannak "elhelyezve".
Ha ismerjük a helyzetet, akkor a terepen is tudunk figyelmeztetést adni, és időben elkerülhető a veszélyforrás. 
Természetesen a terep felderítéséhez tartozik még a különösen szép kilátás, az érdekes és ritka növényzet felderítése is.

1.2.2. A túraútvonalak karbantartása

Figyelmet kell fordítani az útvonal fölé belógó ágak lefűrészelésére, a viharok által kidöntött fák eltávolítására, a patak medrek megközelíthetőségére. Az sem hátrány ha a pihenő helyeket előre kialakítjuk a lovak kikötésének elősegítésére tett intézkedésekkel. 
Gyakorlott túravezetők már kialakult tapasztalat alapján választják ki a megfelelő pihenőhelyeket., ahol nincs pld. kullancsveszély

2. Értesítés, riasztás

2.1. Körülmények

Ha egy elképzelt baleset alapján értékeljük a risztással kapcsolatos lehetséges tevékenységünket, akkor a következő esetek fordulhatnak elő:
- tudjuk e hogy hol is vagyunk, meg tudjuk e állapítani a tartózkodási helyünket
- hol van a legközelebbi mentőautóval vagy terepjáróval elérhető pont (van e terepjáró amit hívhatunk?)
- tudjuk e értesíteni a központunkat, mentőt (van e mivel?)
- ha kapcsolatot tudtunk teremteni, akkor mennyire pontosan tudjuk meghatározni a helyünket (GPS, Mobil cella, térkép)
- hordággyal milyen útvonalon érhető el leggyorsabban a baleset helyszine
- hol van a legközelebb helikopter leszállásra alkalmas hely

2.2. Kommunikációs eszközök használata a terepen