Bonfire

2013.10.03 12:43

Anky van Grunsven korábbi csúcslova, Bonfire március 21-én ünnepelte 29. születésnapját. A páros 2000-ben olimpiai aranyérmet nyert Sydneyben, Barcelonából és Atlantából ezüstéremmel tértek haza.
  
Az oldenburgi Welt As apaságú herélt 1983. március 21-én született, kétéves korában került Anky van Grunsven-hez. Honlapján Anky így ír: „Kétéves korban nem lehet még megjósolni, mennyire tehetséges egy ló. De én láttam rajta, hogy ő különleges. A mai napig ő a kedvencem.”

 

Anky van Grunsven Bonfire-rel összesen kilenc országos bajnokságot nyert és nemzetközi szinten is taroltak: Anky Bonfire-rel az egyik legsikeresebb díjlovassá vált akkoriban

A páros az 1992-es barcelonai és a 1996-os atlanti olimpián is ezüstérmet nyert a holland csapattal. A világjátékokon, 1994-ben, Den Haag-ban szintén a dobogó második lépcsőfokán végeztek csapatban. 1999-ben az arnheimi Európa-bajnokságon egyéni aranyérmet nyertek és további öt világkupa aranynak örvendhettek közös pályafutásuk során.

A díjlovaglás történelmébe egy különleges lovaglással vésték be magukat: Anky 2000-ben, a sydney-i olimpián drámai párbajban nyerte meg azegyéni aranyérmet Isabell Werth elől. 

A heréltet 2002-ben Hertogenbosch-ban búcsúztatták el a versenysporttól. Anky fokozatosan egyre csökkentette munkaterhelését, majd végleg nyugdíjazta sporttársát.


Fotó: anky.nl

 

Bonfire azóta barátai – Jolly Jumper és Mini Mouse – társaságában legelőn tölti napjait a hollandiai Erp-ben, Anky van Grunsven-nél. Ő a csapat kedvence és szerencsére kiváló egészségnek örvend.