Díjugratás szabályzata

2013.10.02 18:29

Díjugrató vizsga szabályai

 

 

 

1. A díjugrató vizsga során a hibák és esetleges kizárások tekintetében a Magyar Díjugrató Szakbizottság Díjugrató szabályzata a mérvadó. Kivételt ez alól a szakág által speciálisan szabályozott esetek képeznek.

 

 

 

2. A versenyzőknek, kizárás terhe mellett kizárólag akkor szabad a pályára lovagolniuk amikor startszámuk szerint oda behívják őket.

 

 

 

3. A Bírói Testület kizárásának terhe mellett a lovas kizárólag lóháton jöhet be és hagyhatja el a pályát, amely alól kivételt a Bírói Testület engedélye vagy baleset képez.

 

 

 

4. A bírói testület csak három lovas után változtathatja meg az alapidőt, abban az esetben egyértelmű hiba történt a pálya hosszának mérésében vagy különleges körülmények álltak elő.

 

 

 

5. A versenyzőknek kizárás terhe mellett tilos a startjelet megelőző időben lovával a pályán lévő akadályokat megugratni, vagy csak megkísérelni azok megugratását.

 

 

 

6. A startjel elhangzását követően a lovasnak 45 másodperc áll rendelkezésére, hogy áthaladjon a start vonalon, ahol viszont nem haladhat át a startjel elhangzását megelőzően. A lovas nem kezdheti meg a pálya lovaglását a startjel elhangzása előtt.

 

 

 

7. Amennyiben a lovas figyelmen kívül hagyja verseny közben megszólaló állj jelzést és a lovaglást tovább folytatja, akkor őt a Bírói Testület kizárhatja a versenyzésből.

 

 

 

8. Amennyiben egy kényszerű megállítást követően a versenyző az indító jelzés újbóli elhangzása előtt, megugrat vagy csak megkísérel megugratni egy akadályt akkor őt a versenyből kizárják.

 

 

 

9. Amennyiben ellenszegülés, kitörés vagy bukás egy kombináció második vagy harmadik eleménél történik úgy a versenyzőnek a kombináció egészét újra kell ugratnia kizárás terhe mellett.

 

 

 

10. Ellenszegülés az amikor 45 másodpercnél tovább tart egy akadály vagy kombináció első elemének megugratása illetve a pálya vonalán bárhol, bele értve bukást követően 45 másodpercnél több ideig nem halad tovább ló és lovas párosa.

 

 

 

11. Ki nem javított pályatévesztés kizárást von maga után bele értve a következőket: a lovas nem halad át a start és célvonalon az azokat határoló fehér és piros zászlók között, kihagy egy akadályt, nem megfelelő sorrendben ugratja az akadályokat, olyanakadályt ugrat vagy kísérel megugratni, amely nem képezi részét a pályának.

 

 

 

12. Amennyiben egy elszabadult ló elhagyja a pályát a starton való áthaladást megelőzően vagy azelőtt, hogy a lovas befejezte volna pályáját, a páros kizárásra kerül.

 

 

 

13. Amennyiben a versenyző pályája lovaglása közben engedély nélküli segítségnyújtásban részesül, akkor őt a Bírói Testület kizárja a versenyből.

 

 

 

14. Bármely segítség, amelyet egy lovon ülő versenyzőnek pályája lovaglása során nyújtanak, bele értve pálca vissza adása, felszerelés megigazítása, engedély nélküli segítségnek minősül. A versenyző számára szemüvege és/vagy fejvédő felszerelésének visszaadása nem számít engedély nélküli segítségnyújtásnak.

 

 

 

15. Bukás, lóról esés vagy önkéntes lóról szállást követően nem számít engedély nélküli segítségnyújtásnak a földön levő lovas számára pálcája, szemüvege visszaadása, lovának visszavezetése, felszerelésének megigazításában segítség adás és lóra szállás elősegítése.

 

 

 

16. A pályán levő hivatalos vagy egyéb személy pályatévesztés esetén a lovas számára nyújtott figyelmeztetése engedély nélküli segítségnyújtásnak minősül.

3. Kizárás további okai

 

 

3.1. Az alábbi esetekben a kizárás véglegesítése a Bírói Testület joga

 

3.1.1. A lovas nem lovagol a pályára, amikor a startszámát bemondják.

 

3.1.2. Nem lovon jön be a pályára vagy azt nem lovon hagyja el.

 

3.1.3. Engedély nélküli segítségnyújtás esetében.

 

3.1.4. A megállítás jelzésére nem áll meg a lovas.

 

 

3.1.5. Fejvédő felszerelés vagy állszíjának becsatolása nélkül ugrat vagy próbál megugratni egy akadályt.

 

 

3.2. Az alábbi esetekben azonnali kizárást kell a Bírói Testületnek eszközölnie:

 

3.2.1. Az indító jel előtt a lovas megugrat vagy megpróbál megugratni egy akadályt.

 

3.2.2. Az indító jel előtt kezdi el a lovas a pálya lovaglását és az első akadályt megugratja.

 

3.2.3. A pálya lovaglása közben 45 másodpercnél hosszabb ideig tartó ellenszegülés esetén.

 

 

3.2.4. A lovas lovával több mint 45 másodpercig nem ugratja meg a soron következő akadályt vagy kombináció első elemét, beleértve bukást követő időt is.

 

 

3.2.5. Lovas nem halad át a start és/vagy célvonalon.

 

3.2.6. A pályába nem tartozó akadály megugratása a start és a cél közötti időben.

 

3.2.7. Valamely akadály ugratásának kihagyása a pályán.

 

3.2.8. Akadály rossz sorrendben ugratása.

 

3.2.9. Akadály rossz irányból ugratása.

 

 

3.2.10. Bármely okból történt megállítást követően a lovas az indító jelzés elhangzása előtt ugrat meg egy akadályt.

 

 

 

3.2.11. Kombinációban történt ellenszegülést követően a lovas nem ugratja újra annak minden elemét.

 

 

3.2.12. A ló elhagyja a lovas pályát a startjel előtt illetve a célon való áthaladást megelőzően.

 

 

3.2.13. Bármilyen tárgy, eszköz elvétele lóhátról a lovas pályán való lovaglás ideje alatt amely alól kivételt a fejvédő felszerelés és a szemüveg képez.

 

 

3.2.14. Ki nem javított pályatévesztés esetén.

 

 

3.2.15. Nem szabályos felszerelésben való lovaglás, beleértve 75 centiméternél hosszabb lovaglópálca használatát.