Egész felvétel

2013.10.01 21:39

 Egész felvétel

A feladat célja
Az egész felvétel abszolút szükséges egy ló kontrollálásához: aki meg tudja állítani a lovat, kritikus szituációkat, és ezzel baleseteket kerülhet el. A díjlovas programokban az egész felvételek adnak felvilágosítást arról, hogy a ló átengedő-e, és a lovasnak korrekt-e a befolyása. Az egész felvétel minden jármódból a ló tornáztatása, a hátulsó láb a súlypont alá lép, a hát ívelt, és a ló a szárnak utánanyúlik.

Végrehajtása
Az egész felvétel minden segítség együttes működése megállás céljából. Ez akkor sikerülhet jól, ha a ló, mindegy, milyen jármódból, átengedően, megfeszülés nélkül azonnal megáll, azonkívül nyugodtan és biztosan áll a lovassegítségekre, a súlyt egyidejűleg mind a 4 lábára egyenletesen elosztja.

Segítségek
Az egész felvételnél tulajdonképpen az összes lovassegítség egyidejűleg dolgozik, mégpedig azonos időben. Ha a lovas egész felvételt szándékozik kiadni, a lovát először fél felvétellel elő kell készítenie, ekkor egy testsúlysegítséget ad, lábszárral előrehajtja a lovat, és egyúttal egy kitartó szársegítséget használ. A kitartó szársegítség kvázi a fék, de csak röviden, és mindig az előrehajtó csizmasegítséggel összekötve adható. Mivel a nyomás ellennyomást vált ki, a húzás ellenhúzást okoz. Ha a lovas húz, tehát csak a száron, a ló hátban hosszan előrekerül, a nyak és a test bevetésével ellenhúz úgy, mintha egy kocsit húzna. A lovas ekkor még többet húz, a ló úgyszintén... - már nem fog sikerülni a felvétel. Ha azonban a szársegítség kombinálva van az előrehajtó csizmasegítséggel, a ló hátulsó lábát alálépteti, és ezzel a terhet felveszi. A ló optikailag rövidebb lesz, „bezárja a lovas". Emellett a mellső láb tehermentesül, a szársegítség tulajdonképpen csak ekkor funkcionál „fékként". Fontos a kontrollált testsúlysegítség bevetése is a felvétel alatt. Ezzel a ló megrövidülhet, a hátának íveltnek kell lennie. Mindez csak akkor sikerülhet, ha a lovas nagyon nyugodt, és teljes egyensúlyban ül a lovon. Sok lovas hajlamos arra, hogy egész felvételnél a testsúlyát hátrahelyezi, és ehhez talán még a lábait előre ki is nyújtja. A ló persze nagyon érzékeny hátban, és a lovas ezen a terhelésen keresztül roppant nagy nyomást gyakorol a ló hátizomzatára. A ló ez alól a nyomás alól további előrefutással próbál menekülni. Ha ezeken túl még a lovas lábszára is előrecsúszik, a ló hátulsó lába kimarad, a háta belóg, és a nyomást még erősebbnek érzi. Olyan lovaknál, amelyek hajlamosak a szárra való túlzott támaszkodásra, egy enyhe és rövid ideig tartó előrehajlással kell a hátat tehermentesíteni.
A segítségeket az egész felvételhez addig kell ismételni, amíg a ló teljesen meg nem áll. Átengedő lovaknál már rögtön az első segítségkombináció után, kevésbé átengedőknél vagy még nem olyan régóta képzett lovaknál egy kis késleltetés előfordul, amit edzéssel lehet javítani.

Gyakori hibák
Elnyúló felvétel (lépésben vagy ügetésben), kéz ellentart, ferdeség, kimaradó hátulsó lábak, sok lovaskéz, lovas előreesik vagy hátradől.

Sajátosságok
Alapgyakorlat, a feloldó fázis végén és munkafázisban is alkalmazható, minden alapjármódból lovagolható, javítja a hordozóképességet.

Feltételek
Ütem: *, elengedettség: **, támaszkodás: ***, lendület: ***, egyenesre igazítás: **, összeszedettség: ***