Ellenvágta

2013.10.02 17:21

Ellenvágta

Az ellenvágta tulajdonképpen rövidvágta ellenállításban, fontos elengedtető gyakorlat. Megtanításához kezdetben célravezető a lovardában egyszerű kígyóvonalakon vágtázni a hosszú fal mentén a középvonal érintésével. Ha a ló megértette kívánságunkat és ellenvágtában is tudja magát hordani, akkor rátérhetünk a háromívű kígyóvonal gyakorlására.

Ezzel párhuzamosan elkezdhetjük a lépésből való beugratása tanítását, felváltva mindkét kézen. A beugratásokat lehetőleg egyenes vonalon végezzük. Ha a ló valamelyik oldalon nehézséget támasztana, azt többszöri ismétléssel javítsuk.

Amikor már a kígyóvonalakon is hordozni tudja magát ellenvágtában, akkor rátérhetünk a sarkok átlovaglására. Rövidvágtába ekkor a lovat a hosszúfalon ugratjuk be külső kézre, a beugratás szabályai szerint.

Ellenállításban beugratjuk a lovat vágtába,a combok szerepe felcserélődik, tehát az eddigi belső comb lesz a külső és fordítva. A helyes végrehajtást azonnal jutalmazzuk. A belső comb feladata itt is a lendület fenntartása. A külső comb a heveder mögött biztosítja a ló külső hajlítását. A sarkok átlovaglása előtt a külső comb erősebben tapadjon a ló oldalához, ezzel megakadályozza a ló belső lábra való átugrását. A rövid fal két sarkát elhagyva vegyük fel a lovat lépésbe és jutalmazzuk meg.

Ezt követi az ellenvágta nagykörön, végül a kiskör (renvers vágta) gyakorlása.

 

Az ellenvágtát, mint minden tornáztatógyakorlatot hagyjuk a napi munkaóra végére, és egy sikerült végrehajtás után fejezzük be a munkát, ezzel is jutalmazzuk lovunkat, amiért mindig hálás lesz nekünk.