Ellés körüli teendők

2013.10.02 16:41

Sokan izgatottan várják az első, otthonukban megszülető csikó érkezését. Sokszor ez a túlságos aggódás és igyekezet (és természetesen a megfelelő felkészültség hiánya) az, ami miatt nem kap megfelelő ellátást a kiscsikó és mamája. Szerencsére a ló legtöbbször könnyen, és egyedül ellik. De ha nem, akkor viszont komoly gondok lehetnek. Ezért némi előkészületeket kell tennünk a zavartalan ellés lebonyolítására. 
Mindenekelőtt már egy-két héttel az ellés várható időpontja előtt álljon a kanca azon a helyen, ahol elleni fog. Ez legyen elég tágas (min. 3×3 m), hogy kényelmesen le tudjon feküdni. Ne legyen lekötve. Az alom mindig tiszta és száraz legyen. Az ellés előtt kb. egy héttel ragacsos folyadék jelenik meg a kanca tőgyén, majd megindul az ún. előtej (föcstej) kiválasztása. Ezt nem szabad kifejni, mert nagyon sok immunanyagot és hashajtót tartalmaz melyre a csikónak feltétlen szüksége van. Többször ellett ló sajnos sokszor már elfolyatja ezt a tejet, mire az ellés megindul ezért jó, ha van kéznél ricinusolaj. 

Általában este, éjjel, hajnalban ellik, de az biztos, hogy akkor mikor senki nem számít rá, vagy már mindenki elaludt a több napos virrasztás okozta fáradtság miatt. Mindenféleképpen illik óránként ránézni a lóra, még éjszaka is. Jó, ha van egy állatorvos, aki tud a várható ellésről, és szükség esetén elérhető. 
Ellés előtt röviddel már nagyon híg trágya jön a lóból, és a pérája kicsit megduzzad. Ilyenkor többször le lehet mosni fertőtlenítő oldattal. (Sterogenol, Neomagnol oldat). A folyamat akkor kezdődik, mikor megreped a burok és elfolyik a többliternyi magzatvíz. Általában a ló fekve ellik. Nem szükséges beleavatkozni a folyamatba, de azért jó, ha készen állunk egy gumikesztyűvel a kezünkön. A csikónak először a lába jelenik meg. Fontos, hogy mindkettő ott legyen egymás mellett, mert ha nem, akkor az egyik az behajlott és akadályozza az ellést. Rögtön állatorvost kell hívni, mert ilyenkor ki kell egyenesíteni a lábat. Ez egy nehéz munka, mert a csikót orránál fogva vissza kell nyomni (miközben az anya buzgón tolja kifelé és nem kis erővel) és a lábat benn a szülőcsatornában kiegyenesíteni. 

Normál ellés esetén soha nem szabad húzni kifelé kiscsikót, mert megsérülhet a hüvely, és komoly fertőzést hozhat létre. A két pata után kb. 10 cm-re kell jönni az orrnak. A váll kitolásáig eltelhet akár 10-15 perc is, de utána pillanatok alatt kint van a kiscsikó. Mikor már majdnem kijött, akkor kézzel le kell szedni az orrlikairól a magzatburkot, és kitörölni belőle a nyálkát, hogy mikor először levegőt vesz, akkor ne menjen a tüdejébe a víz. Utána hagyni kell, hogy a mamája megszagolja, lenyalogassa. Bármilyen aranyos is nem nagyon szabad hozzányúlni! Egyetlen fontos teendőnk van ilyenkor, hogy a köldökcsonkot lekezeljük tömény jóddal, vagy más fertőtlenítővel. Az egészséges csikónak 40 percen belül fel kell állni, és rögtön szopni. Ha nem tud ennyi idő után megállni a lábán, akkor lehet támogatni, tartani szoptatáskor. 3 órán belül el kell távoznia a bélszuroknak. Erre szolgál a föcstejben lévő hashajtó. Ezt illik kivárni, mert ha nem tud trágyázni, akkor kis ricinusolajat kell lenyeletni vele, és figyelni addig, míg el nem távozik a kb. 60-cm hosszú bélszurok. 

A méhlepényt le kell ellenőrizni, hogy teljes egészében kilökődött-e, mert bennmaradása esetén súlyos fertőzés léphet fel, mely akár az anya életébe is kerülhet. A csikó akkor egészséges, ha szinte egész nap fekszik, kerek a hasa, és 20-30 percenként szopik. Mikor már evett és alszik akkor a kancát is meg lehet kicsit tisztogatni. Különösebb ellátás ekkor már nem igényel. Sétálni már másnap kimehetnek egy öt percre. Ez a mozgás segíti a belső szervek visszarendeződését. 3-4 nap után kimehetnek a karámba, de lehetőleg jó, napos időben, és a csikónak mindig legyen almozott helye, ahol feküdni tud. A köldökcsonknak már másnap száraznak és kicsinek kell lennie. Duzzadt, váladékos csonk köldökvéna gyulladásra utal, melyet rögtön állatorvossal kezeltetni kell, és így is nagy az esély arra, hogy a csikó elpusztul. A kancánál 5-6 nap alatt meg kell szűnnie a hüvelyi váladéknak. Ellenkező esetben szintén állatorvoshoz kell fordulni.