Farat ki

2013.10.01 21:37

Farat ki

A feladat célja
A farat ki segíti a hordozóerősséget, elengedettséget és az összeszedettséget, a belső hátulsó lábat mindig újra a súlypont alá lépésre készteti, egyidejűleg az oldalsó törzs- és nyakizomzatot effektív tornáztatja. Ezzel segíti és javítja a hosszirányú tarkóhajlítást. A farat ki gyakorlat jobb és bal oldali gyakori váltása legjobb a vállat be és farat be cseréjének kombinációjával, a ló számára az egész testet megmozgató gyakorlat, ezenkívül a lovas számára kiváló koordinációs gyakorlat. A tapasztalt kiképzők is szívesen használják ezeket a kombinációkat a piaffe-ra és passage-ra való felkészítés során, valamint a teherbíró erő javítása céljából.

Végrehajtás
A farat ki gyakorlatnál a ló a mozgás irányában van állítva és hajlítva, a hátulsó lábbal marad a patanyomon, mialatt a mellső láb a pálya középpontjához van vezetve. A legjobb, ha a lovas a vállat be gyakorlatként ellenállításban tudja bemutatni. Ezt is, mint minden oldaljárást, mindig elegendő előremenő tendenciával kell lovagolni. A farat ki gyakorlatban a ló belsőre van állítva és a belső lábszár köré van hajlítva, ahol a „belső" itt mint az ellenvágtában, nem a pálya belsejét jelenti, hanem a ló rövidített belső oldalát. Korrekt kidolgozáshoz a ló hajlékonyan, ütembiztosan, lendülettel tele, folyamatosan megy, és mindig a segítségekre, a lábait lehetőség szerint mélyen átlépve, keresztezve teszi. A farat ki, mint a farat be, 4 patanyomon vezet.

Segítségek
Az előkészületnél nagyon hasznos, ha a lovas elképzeli, hogy egy egyszerű vagy dupla kígyóvonallal, vagy egy vállat be gyakorlattal akar-e kezdeni. Tehát a lova mellső lábait oldalra a patanyomról elvezeti, rögtön az „új" külső szárral megtartja, a lovat szegély irányába állítja, és kicsit jobban megterheli az „új" belső ülőcsontját, mialatt az eddig belső (most már külső) lábszárat megóvóan visszaveszi, és ezzel a keresztező hátulsó lábakat a patanyom mentén lépteti. Egyidejűleg előrehajtó segítséget ad az eddig külső csizma, ami innentől már belső lesz, és a hevedernél az új belső lábszár előrelépésre készteti a lovat. Az előre- és oldalra hajtó segítségek kombinációján keresztül kell a lónak a patanyomhoz 30 fokos szögben, egyenes vonalon állnia, és előre-oldalra hajlítva mennie. A farat ki feladat befejezésekor a lovas lassan az állítást és a hajlítást feladja, és a ló mellső lábait újra a patanyomra vezeti. Azonkívül az ezidáig külső csizmával megtart, ez újra belső lesz - a hátulsó lábak továbbra is a patanyomon -, és megakadályozza, hogy hirtelen oldalra, a pálya középpontja felé lendüljön. A farat ki feladat kissé komplikált, így csak M szint felett követelik meg. Mindenekelőtt ennél a gyakorlatnál a lendületvesztést kerülni kell, ami a legtöbbször a túl sok kéz befolyásolásából és a túl kevés előre- és oldalrahajtó derék- és lábszársegítségből tevődik össze. A feladatot nemcsak összeszedett tempóban, hanem munkatempóban is lovagolni kell.

Gyakori hibák
Hirtelen indítás, túl sok állítás, a ló a külső vállára esik, túl kevés állítás, túl kevés hosszirányú hajlítás, rosszul hajlított és állított ló, ütemzavar, egyenletesség hiánya, vonalat elhagyja, lendületvesztés, sietés, fáradtság, kéz ellen tart, tarkóban elferdül.

Sajátosságok
Alapgyakorlat, megkívánt M szint, oldalsó mozgathatóság, erőnlét fejlesztése, felépítése.

Feltételek
Ütem: *, elengedettség: *, támaszkodás: **, lendület: **, egyenesre igazítás: **, összeszedettség: ***