Fehér vagy szürke?

2013.10.02 19:00

Ha valaki így kiált fel: „Nézd, milyen szép ez a fehér ló!”, biztos, hogy azonnal ráförmednek a lovasok, mondván, „ez a ló nem fehér, hanem szürke!”. Sőt, többnyire hozzáteszik: „olyan, hogy fehér ló, nincs is!” – mire a szegény „tudatlan” lelkendező megszégyenülten eloldalog, és jobb esetben elővesz egy szakkönyvet, rosszabb esetben viszont egy ideig biztosan nem megy lovak, még inkább lovasok közelébe…

Pedig a „mindentudó” lovasnak csak részben van igaza. A legtöbb ló, amelyik fehérnek látszik valójában szürke, hiszen az a ló, amelyiknek bőre pigmentált, nem nevezhető fehérnek. Ráadásul a szürke lovak egytől egyik sötét csikószőrrel születnek, és csak évek alatt világosodnak ki annyira, hogy testükön már szinte csak fehér szőrök nőnek.

Fehér ló azonban mégis van! De csak az a tekinthető fehérnek, amelyik fehéren is születik, ez pedig csak akkor lehetséges, ha a csikónak születésekor nincsenek pigmentsejtjei, azaz tulajdonképpen albínó. A valóban fehér színű lovak szeme sem tartalmaz festékanyagot, de az albínó ló „üvegszerű” szeme nem ugyanaz, mint a kékes árnyalatú csókaszem, amelyet főleg a „lámpásfejű” vagy a tarka lovaknál láthatunk.