Félfelvétel

2013.10.01 21:38

Félfelvétel

A feladat célja
Különböző gyakorlatokat csak akkor lehet lovagolni, ha a félfelvétel már megfelelően működik. Korrekt félfelvételnél a kiképzési skála minden pontja egyidejűleg javítható.

Végrehajtása
Egy félfelvétel nem gyakorlat, ez inkább több segítség együttes kombinációja, amivel a lovas a lova figyelmét felkelti, és növeli a „kapcsolatot" a testsúly-, csizma- és szársegítségek között. Félfelvétel mindig akkor van, ha a lovas a lovától valamit szeretne - egy feladatot, több feligazítást vagy változtatást egyik jármódból a másikba. Ezért a lónak mindig ütemben kell maradnia, elengedettnek, és egy biztos, de könnyed támaszkodásban lennie a zablával.

Segítségek
A félfelvétel legjobban akkor sikerül, ha a lovasnál mindez teljesen automatikusan megy végbe, anélkül, hogy sokat gondolkozna rajta. A félfelvétel áll a megnövelt impulzusok, a testsúly-, a csizma- (kétoldali rövid nyomás) és a kitartó szársegítség (ököl állítva tartva, enyhén befelé fordítva) együttes kombinációjából, amit mindig a szár utánaengedése követ. Ezt hívják úgy, hogy a lovas egyidejűleg előrehajtja és vissza is tartja a lovat, ezáltal leheletnyit „összetolja" a lovát. Ha a ló elfogadja ezt a segítséget, a hátulsó lábával mélyen a súlypontja alá lép, ez teljesen észrevehető, érezhető. A következő gyakorlattól függ, hogy a továbbiakban az előre-, az oldalrahajtó vagy a kitartó segítséget kell-e intenzívebbé tenni. Akinek problémája van a helyes félfelvétel „érzésével", segíthet magának azzal, hogy közben a megállásra gondol. Abban a pillanatban, amikor a ló a segítséget a megálláshoz szeretné felhasználni, újra többet kell előrehajtani. Ha ez többször egymás után folyamatosan sikerül anélkül, hogy a ló megállna, akkor a lovas felfogta a félfelvétel lényegét.

Gyakori hibák
Kéz ellentart, kevéssé átengedő ló, kimaradó hátulsó lábak, kemény hát, túl sok lovas befolyás.

Sajátosságok
Alapgyakorlat, a koordinációt és a hordozóerőnlétet javítja.

Feltételek
Ütem: ***, elengedettség: ***, támaszkodás: ***, lendület: ***, egyenesre igazítás: ***, összeszedettség: ***