Félfelvétel

2013.10.02 14:14

A félfelvétel az előrehajtó és felvevő segítségek sok fokozatú és egymáshoz sokféleképpen viszonyuló  összeműködésének elért hatása.

A félfelvételt igen gyakran és több célból alkalmazzuk.

A félfelvétellel a ló járását csökkentjük, vagy azt az iramon belül rendezzük, esetleg azért használunk félfelvételeket, hogy a ló erősebb támaszkodásán könnyítsünk,  vagy tartásán javítsunk.

A félfelvételekkel elősegítjük a ló összeszedését is, valamint előkészítjük a helyes megállítását is.

A félfelvételt mindig előrehajtással vezessük be és amikor a ló a lábszárak nyomására támaszkodását erősbíti, meghúzott derékkal, kitartott felsőtesttel hozzuk hatásba a szárak felvevő segítségét.

 A fokozott előrehajtás célja, a hátulsó lábak előre és alálépésének fenntartása, hogy a felvevő segítséggel erősebb megterhelésüket és ezzel a ló elejének feligazítódását érjük el.

Aszerint, amilyen vérmérsékletű lovon alkalmazzuk a félfelvételeket adunk több kevesebb nyomatékot a félfelvétel összeműködő segítsége egyikének vagy másikának.

Élénk vérmérsékletű  menős lovaknál a felvevő visszatartóknál  viszont az előrehajtó segítségek legyenek túlsúlyban

Azonban, bármilyen vérmérsékletű a ló, az a fontos, hogy a kívánt hatás elérése után a derék, a felsőtest és a kéz rögtön a szabályos vezetés mértékéig engedjenek, míg a lábszárak a járás lendületének fenntartására tovább ügyelnek.

A félfelvételt, hogy a hátulsó lábak tevékenységét ne zavarják, ne egyhuzamban, hanem mindig a járás ütemével összhangban alkalmazzuk és annyiszor ismételjük meg, míg a szándékolt hatást sikerült végigvinnünk.

Érzékeny, gyenge hátú vagy hátuljú lovaknál könnyítő ülésben de meghúzott derékkal alkalmazzuk a félfelvételeket.