Hány lófajta van a világon?

2013.10.02 19:00
A világon ma már több száz lófajtát tartanak nyilván, ezeket azonban sokszor nem lehet küllemük alapján egyértelműen elkülöníteni egymástól. A lovak tenyésztésében mindig a használhatóság volt az elsődleges szempont, így a küllemi tulajdonságok elbírálását, megítélését többnyire csak a használat határozta meg.

Vannak olyan fajták – mint például az angol telivér vagy az arab telivér-, amelyek törzskönyve zárt, így ma már csak az e fajta méneskönyvében már szereplő egyedek utódai tekinthetők szintén a fajtába tartozónak. A lófajták másik része azonban ma is nyitott törzskönyvű, azaz bizonyos egyéb fajtákkal keresztezhető, így javítva tulajdonságaikat.

Az, hogy az egyes lófajták jellegükben bizonyos típusba sorolhatók, inkább jellemző, mint az egyes fajták külleme, hiszen elég csak Németország különböző sportlófajtáira gondolnunk, első ránézésre szinte nem lehet különbséget tenni mondjuk egy holsteini és egy hannoveri sportló között. A modern lófajták legtöbbje folyamatosan változik az aktuális követelmények, az igénybevétel és sokszor a divat szerint is, így nem csoda, ha néhány évtized alatt egy-egy fajta külleme és tulajdonságai jelentős változáson mennek át.