Lóval kapcsolatos szakkifejezések

2013.10.02 18:59

Akadályverseny
Olyan versenyszám, ahol lónak és lovasnak egymás után több akadályt kell átugrania meghatározott sorrendben. Vannak összetett akadályok is.

Akció
Lépésben és ügetésben a lábemelés magasságát, a lábízületek és az izmok „akcióba” hozását fejezi ki. Magas akció esetén a ló magas lábemeléssel halad, ami igen mutatós; a hintós lovaknál részesítették előnybe. A magas akciójú lovak mozgása biztonságos (nem botlanak), de lovaglásnál kényelmetlen.


Állóképesség

A ló bírja a tartós igénybevételt, a nehéz munkát, valamint hosszú távolságot megtenni lovasával.

 
Állszíj

A kantárzat része, amelyet a ló álla alatt csatolunk össze. Megakadályozza, hogy a ló kitátsa a száját.

Bokkolás 

A ló négy lábával egyszerre ugrik a levegőbe, és közben a hátát „felpúposítja”.


Cob

Angol kifejezés, amellyel a rövidebb lábú, zömök testalkatú hátas-, illetve kocsilovat illetik. Nem fajta, hanem típus.

 
Cross Country

Tereplovagló útvonal állandó, rögzített akadályokkal. A terepakadály-pályán a versenyzőknek egy adott időn belül kell végighaladniuk.


Csillag 

A homlokon lévő fehér jegy.

Csukafej

Az orrhát profil vonala homorú. Általában az arab lovakra és az arab lóval nemesített fajtákra jellemző.

Csutakolás

A ló napi tisztítása, amelynek során levakarjuk, lekeféljük, és a patáit is kikapargatjuk.

 
Díjlovaglás

A lóidomítás magas fokon szervezett sportjának egésze. A ló egyre finomabb segítségeknek engedelmeskedve egyre nehezebb feladatok teljesítésére képes. Versenyszerűen művelik.

 
Díjlovaglás2

A lónak a fokozatosság elvén való idomítása, amelynek eredményét különböző szintű díjlovaglóversenyeken értékelik. Az idomítás célja, hogy a ló természetes jármódjait engedelmesen, könnyedén, művészi szinten mutassa be. A díjlovaglás olimpiai versenyszám.

 
Díjlovagló pálca

A díjlovagló lovak kiképzéséhez használt díjlovagló vagy hosszú pálca 110-120 cm hosszú és igen rugalmas. A ló ösztökélésére szolgál, ha a comb- és súlysegítség nem elegendő.

Díjugratás

A lovak ugróképességének versenye, amelynek során egy kb. 40-60 m-es pályán felállított, 12-18 akadályt kell a lónak megugrania lovasával meghatározott sorrendben és adott időn belül. A díjugratás olimpiai versenyszám.

 
Dongás mellkas

A széles bordaívek sok helyet biztosítanak a tüdőnek és a szívnek. A hidegvérű lovakra és a pónikra jellemző. A nagyon széles mellkas a hátaslovaknál nem nyújt előnyös ülést a lovasnak.


Egyszerű lovaglókantár

Egyszerű csikózablával ellátott kantárzat. Arra szolgál, hogy a lovat irányíthassuk, és minden körülmények között ellenőrzésünk alatt tarthassuk.

 
Fedett lovarda

Lovarda egy csarnokban vagy hangárban, amelyet egy kissé megdőlt, masszív deszkafal vesz körül.

 

Feladat

Meghatározott gyakorlat vagy részfeladat a díjlovaglás során.

 

Feszítőzabla

Kétzablás kantározás. A díjlovaglásban csupán bizonyos szint felett, tapasztalt lovasok használják. A képzett lovasoknak és lovaknak való feszítőzablához állazólánc is tartozik.

 

Félvér

Amikor a telivér lovakat más fajtákkal való keresztezésre használják, akkor az utódokat félvérnek nevezik. Magas félvérnek azokat hívjuk, amelynek ősei többségükben angol telivérek voltak. 

Futószár

Mintegy 8 méter hosszú és 3 cm széles zsineg vagy szíj, amelynek egyik végén egy hurok, másik végén pedig egy kapocs található. Arra szolgál, hogy a lóval körben gyakoroljunk.

 

Hám

Fogatlovak szerszámzata. Két típusa van: a kumet és a szügyhám. A kumetet általában a nyugati országokban használják, Magyarországon a szügyhám terjedt el.

Hátszíj

A pej és a fakó lovak gerincélén a nyaktól a farokig végighúzódó, 1-2 cm széles, fekete szőrzetcsík.

Hóka
Az orrháton végighúzódó viszonylag széles, fehér sáv.

  

Jármód

Az a mód, ahogy a ló halad. A lónak három természetes jármódja van: a lépés, az ügetés és a vágta, valamint bizonyos fajtáknál (pl. az izlandiaknál) a poroszkálás és (pl. egyes póniknál) a szökdécselés.

 

Jegyek

A természetes jegyek bizonyos testrészeken (fej, lábvég) előforduló, a szőrköntöstől eltérő színű foltok. A jegyeket a ló azonosítása érdekében a törzskönyvi lapon, valamint a ló egyéb hivatalos okmányában pontosan fel kell tüntetni. Lásd hóka, kese, hátszíj, csillag.

 

Kengyel

Fémgyűrű egyenes talpi résszel, ebben nyugszik a lovas lába. A kengyelt egy hosszú bőrszíj, a kengyelszíj erősíti a nyereghez.

Kese láb

A fehér folt a lábtőig, illetve a csánkig terjed.

Kéz

Ennek a gyakran használt kifejezésnek több jelentése van. A lovardában vagy jobb kézre haladunk (azaz a lovas jobb keze mutat a lovarda belseje felé), vagy bal kézre (a lovas bal keze mutat befelé). Kezet váltani: átlósan átszelni a lovardát, hogy a patanyom elérése után ellenkező irányban lovagoljunk tovább. Lágy (finom) kezet adni: a szársegítséget puhán és finoman adni. Egy lovat kézen vezetni: a lovat gyalogosan kötőféken vezetni.

 

Kosfej

Ha a homlok és orrhát profilvonala domború, akkor a lovat kosfejűnek nevezik. Fékosfej, amennyiben csak az orrhát domború.

Kötőfék

Zabla nélküli kantár, amelyet a ló megkötésére és vezetésére használunk.

 

Követési távolság

Két lovas közti távolság. Biztonsági okokból a lovardában és a terepen is legalább két méter (kb. egy lóhossz) távolságot kell tartani az előttünk haladótól.

 

Küllem

A ló testi tulajdonságai. Ennek alapján lehet dönteni a ló hasznosításáról (pl. kocsiló, hátas használat stb.) és következtetni a várható teljesítményére.

Lépés

A ló leglassúbb természetes jármódja. Mind a négy láb a mozgás más-más mozzanatát végzi (felemelés, lendítés, letétel, kinyújtás). Lépésben négy patadobbanást hallunk.

  

Lósport

A lovak egymás elleni versenyében a gyorsaságukat, teljesítményüket értékeli kés hasonlítják össze. Ilyenek az angol telivérek részére rendezett galopp- és az ügető fajtájú lovak ügetőversenyei. A lóversenyeken a lova kegymás ellen versenyeznek, és az eredmény alapján a lovat részesítik díjban.

  

Lótenyésztő egyesület

Az egyes lófajták tenyésztési feladatait végző szervezet. Feladata az adott fajta megőrzése, népszerűsítése, fejlesztése; tenyésztésének szervezése, irányítása; tenyészszemlék, bemutatók tartása, a törzskönyvezés és a méneskönyv elkészítése, kiadása.

 

Lovassport

A lovasversenyen a lovas lovával egyedül, ellenfeleitől függetlenül végzi el a kitűzött feladatot, amelyet pontozással és időméréssel értékelnek. A lovassportágak közé tartozik  az olimpiai versenyszámok közül a díjugratás, a díjlovaglás és a military, valamint a fogathajtása, a lovastorna, a tájlovaglás, valamint westerndíjlovaglás, az ún. reining.

 

Nyeregkamra

Az a helyiség, ahol a nyergeket, valamint a kantárokat tartják.

 

Nyeregkápa

A nyereg ívelt része a mar felett. Szükség esetén itt akár kézzel is megfogódzkodhatunk. Az ülés mögötti rész a hátsó nyeregkápa.

 

Nyitott lovarda

A lovas és a ló szabadban lévő kiképzése. Általában alacsony kerítés veszi körül. A nyitott lovardát használhatjuk díjlovagló négyszögként vagy ugratópályaként is.

 

Orrszíj

A kantárzat része, amelyet a ló orrnyergére helyezünk. Felerősíti a zabla hatását, és a helyén tartja azt.

 

Ostor

Különösen hosszú pálca mintegy 2 m hosszú szárral és kb. 3 m hosszú szalaggal, amelyet főleg futószárazáskor alkalmazunk segítségként.

 

Összetett verseny (military)

Teljesítményverseny, amely három részből áll: a díjlovaglásból, a terepakadályversenyből (cross) és az akadályversenyből (steeplechase).

 

Parád

A lovasnak az a tevékenysége, amelynek során felkelti a ló figyelmét, és a tempót is csökkenti (félparád), illetőleg a lovat megállásra kényszeríti (egész parád).

 

Patanyom

A ló patájának nyoma a lovardában. Az első patanyom a fal mellett fut, a második patanyom egy lépéssel mellette.

 

Pányva

Rövid, kampós kötél, amelyet a kötőfékhez erősítenek, és a ló vezetésére és megkötésére használják.

Sarkantyú

A lovaglócsizmához csatolható fém kengyel hátranyúló, változatos hosszúságú csúccsal. A sarkantyúk kis nyomásával a lovat hátsó lábainak nagyobb aktivitására ösztönözzük.

 

Segítségek

A lovas a segítségekkel hozza a ló tudomására, mit akar tőle. A természetes segítségek a combsegítség, a súlysegítségek és a szársegítések. A mesterséges tevékenységek a pálca és a sarkantyú, valamint az ostor. 
 

Szakasz

Szakaszt alkotni: az egyik ló a másik után halad annak a patanyomában.

 

Szárak

Két széles, zablához erősített bőrszíj, amelyeket a lovas a kezében tart. A végükön egy kapoccsal összecsatolgatók (angol lovaglási mód), de külön is maradhatnak (westernlovaglás). A lovas a szárakkal irányítja a lovat.

 

Ugratópálya

Akadályokkal ellátott edzőterep az ugratást gyakorló lovak és lovasaik számára.

 

Ügetés

A ló további természetes, a lépés és a vágta közötti jármódja. Ügetéskor az átlós helyzetű két-két láb szinkronban mozog. Kiülés: a lovas szilárdan a nyeregben ül, és levezeti a rázkódásokat. Könnyű ügetés: a lovas minden második ütemre felemeli az ülepét a nyeregből, miközben a térdeivel támaszkodik meg.

 

Vágta

A ló leggyorsabb jármódja, amikor ciklusonként három patadobbanás hallható.

 

Zabla

Fémdarab, nem ritkán réz bevonattal (vannak gumiból is), amely a ló szájába helyezve gátolja az ajkak összeszorítását. A lovasnak lehetővé teszi, hogy a szárak segítségével irányítsa a lovat. Sokfajta zabla létezik. A leggyakoribb a csikózabla. A feszítőzabla (amelyhez feszítőlánc is tartozik) lényegesen élesebb.