Mitől van az, hogy…?

2013.10.01 21:32

 

bb3.jpgMitől van az, hogy a vállat be feladat inkább elengedtető, a farat be feladat inkább összeszedő jellegű, holott a két feladat tulajdonképpen nagyon hasonlít egymáshoz? Miért van egyáltalán különbség a két feladat jellege között és miért nem a vállat be feladat az összeszedő és a farat be az elengedtető jellegű?

Aki állóhelyben gyakorolja a lovak hosszhajlítását az a választ kézenfekvőnek találja. Míg a vállat be feladtnál a ló saját és lovasa súlypontját kissé befelé és határozottan előre, addig a farat be feladatnál súlypontját kissé kifelé és határozottan hátra kell helyeznie. A súlypont előrehelyezése az izmok és ezzel együtt a nyak mélyre és előrenyújtásával végzi, a súlypont hátravételét a hátra és feligazodással, a hátulsó láb ízületeinek hajlításával tudja végrehajtani a ló.

Ezért van az, hogy a vállat be típusú feladatok (vállat be, csizmára való engedés, eleje kürüli fordulat) elengedtető jellegű (izmok nyújtása), a farat be típusú feladatok (farat be, farat ki, oldaljárás, hátulja körüli fordulat, perdülés) összeszedő jellegű (feligazodás, ültetettség).