Nyújtott ügetés

2013.10.01 21:35

Nyújtott ügetés

A feladat célja
Edzés során a nyújtott ügetés jó lehetőséget ad a lendület fejlesztésére, a ló célzott tornáztatására, segíti és megtartja a ló menőkedvét, valamint tovább javítja az átengedőséget.

Végrehajtása
Korrekten lovagolva a nyújtott ügetés a középügetés első lépcsőfoka, javítja a hátulsó láb tolóerejét, és így ugyanazon ütemhez nagyobb térölelő mozgás társul, anélkül, hogy elsietné a ló. Ehhez megfelelő mértékben kell a ló keretét tágítani. A nyújtott ügetés a középügetéshez nagyon hasonló, a különbség csupán annyi, hogy nagyobb a térölelés, de kevesebb a felfelé való mozgás.

Segítségek
A nyújtott ügetés segítségei megfelelnek a középügetésével. A nyújtott ügetés előtt a ló figyelmét, mint minden gyakorlat előtt, félfelvétellel felkeltjük. Ezt követően a lovas derékkal és a hevederen fekvő csizma által rövid impulzusok adásával ösztönzi a ló hátulsó lábának előreléptetését. Az előkészítés során az ügetés fokozása vagy az átlón, vagy a hosszú fal mentén történik, így a ló már tudja, hogy többet kell előremennie. A sarkok gondos kilovaglásakor már a lovas a ló hátulsó lábait mélyen a súlypontja alá hajtja, mely lényeges része az előkészítésnek. Azonban az ügetés csak a sarok elhagyásakor, a ló egyenesre való állítását követően lesz megnyújtva, a kéz kis mértékű engedése és a hajtás fokozásának hatására. Felmerülő probléma a lovas hibás befolyása, mint a túl sok kéz, túl kevés előkészület (a hátulsó láb előrehajtása), ferde vagy nyugtalan ülés vagy durva segítségadás.

Gyakori hibák
Sietés, elrohanás, ütemhiba, vállára eső ló, kevés tolóerő, nem határozott nyújtás, vágtába való beugrás.

Sajátosságok
Alapgyakorlat, eleinte könnyűügetésben való lovaglása, a bemelegítő- és munkafázis végén is lovagolható, növeli a tolóerőt, motiváció az előremenő kedvre.

Feltételek
Ütem: **, elengedettség: **, támaszkodás: **, lendület: *, egyenesre igazítás, összeszedettség.