Oldalirányú elléptetések

2013.10.02 18:51

Oldalirányú elléptetések

Az oldalirányú elléptetések nagyon jól alkalmazhatók arra, hogy a lovad engedelmesebb, hajlékonyabb legyen, valamint arra, hogy az oldalirányú apró segítségekre is jól reagáljon. Már a csikó tanításánál is nyugodtan elkezdheted az oldalirányú elléptetést, de soha nem késő még egy korosabb lónál sem, hogy fejlesszed tudását és készségét.
Féloldalazásnál a ló az eredeti haladási irányhoz képest egy azzal 45 fokos szöget bezáró irányba halad tovább. A ló tulajdonképpen oldalirányba és előrefelé is elmozdul. A lendületesség elengedhetetlen a feladat végrehajtásához, a ló ne tartson vissza a féloldalazás közben! Ha mégis észreveszed, hogy esetleg visszatart, akkor ezt azonnal orvosolni kell, mert lendület nélkül a ló nem hajtja végre szívesen ezt a feladatot.
Mielőtt elkezdenéd az oldalazást a lovaddal - miközben a ló csak oldalirányba halad, előrefelé pedig nem -, általában ajánlatos a féloldalazást megtanítani neki. A féloldalazást ugyanis a ló szabadabban és "lazább keretek között" tudja végrehajtani, mint a teljes oldallépést. Ha féloldalazni már tudsz a lovaddal, akkor a teljes oldalléptetést már könnyen megtanulja.
A következőkben kétféle gyakorlatot olvashatsz a féloldalazás fejlesztésére és gyakorlására. Azt a feladatot végezd először a lovaddal, amelyikről úgy gondolod, hogy a legjobban illik a te és a lovad egyéniségéhez.
Lovagolj kb. 8-10 méter átmérőjű köröket lépésben vagy ügetésben például jobb kézre, meghajlítva a lovat a kör ívének megfelelően. Kezdj el féloldalazni balra úgy, hogy a jobb lábadat kissé a heveder mögött a ló oldalához teszed, és hagyd a lovat belső állításban, tehát a kör ívét követő hajlításban, így könnyebb lesz megértenie a feladatot. A hajlítás mértékét a bal - külső - szárral határozd meg. Ha egy-két lépést féloldalazik a lovad, vedd el a lábadat az oldalától, és lovagolj előre egy nagyobb körön, lazább szárral, majd újra kezdj el vele féloldalazni.
Ezt a gyakorlatot végezd el mind a két kézre - jobbra is és balra is -, hogy a lovad bármelyik oldalra készséges, kiegyensúlyozott és hajlékony legyen. A feladatot először lépésben és ügetésben ismételd, majd csak később vágtában, viszont akkor nagyobb átmérőjű körön.
Balra történő féloldalazásnál a ló a jobb hátulsó lábával maga alá és a bal hátulsó lába előtt lép el, miközben előrefelé is mozdul. A jobb első lábával pedig a bal első lába előtt lép el. Jobbra történő féloldalazásnál ez természetesen a fordítottja.
A következő gyakorlat során először lovagolj egyenes vonalon, egyenesre állított lóval lépésben vagy ügetésben. Kezdj el féloldalazni jobbra úgy, hogy közben kissé balra állítod a lovat. A túlzott balra hajlítást viszont kerüld el. Az állítás mértékét jelen esetben a jobb szárral határolhatod be. A bal lábadat kissé hátrébb tedd a ló oldalához, ezzel lépteted oldalra és tartod fent az előrefelé történő mozgást is. Ebben az esetben is lazítsd meg a szárakat és vedd el a lábadat a ló oldalától, amint féloldalazott a ló egy-két lépést. Lovagolj előre egyenesen pár métert, majd ugyanebbe az irányba féloldalazz újra. Fokozatosan kérj egyre több és több féloldalazást, apránként felépítve ezzel a gyakorlatot.
Mindig figyelj rá, hogy a lovad ne legyen túlzottan jobbra vagy balra állítva, illetve hogy ne maradjon el a hátulja. Ez természetesen azt vonja maga után, hogy állandóan ügyelned kell a kezeid és a lábad pozíciójára. Oldalirányú elléptetéseknél a lábadat helyezheted előrébb vagy hátrébb is attól függően, hogy a ló vállát - elejét - vagy a hátulját szeretnéd befolyásolni. Ha például a ló a hátuljával elmarad, akkor a lábadat hátrébb kell helyezned, hogy több befolyásod legyen rá. Valószínűleg ezzel egyetemben az ellentétes oldalon lévő szárat határozottabban meg kell tartanod.
Nem lehet eléggé hangsúlyozni a féloldalazás közben a lendület megmaradásának fontosságát! Ha a lovad visszatart, akkor lovagold lendületesen előre, majd csak ezután kérj tőle újra féloldalazást.
A féloldalazás egy kitűnő gyakorlat arra, hogy a lovad hajlékony legyen, és a lábsegítségeket készségesen vegye. Ezenkívül nagy hasznát veheted az egyenes vonalak lovaglásánál is. Ha a ló letér az egyenesről, akkor például "visszatolhatod" az eredeti patanyomra, de eredményesen használható akkor is, amikor körön a ló befelé tart.
A lónak is érdekesebbé teheted az oldalléptetéseket azzal, hogy például terepen a földesúton az egyik keréknyomból átoldalazol a másikba, vagy ha egy tárgy, fa, akadály felé lovagolsz, előtte oldalt lépteted, majd tovább lovagolsz előre, mintegy kikerülve azt. Ezzel több értelmet adsz az oldalirányú elléptetéseknek, és a lovad is több okot talál a feladat végrehajtására. Így élvezetesebbé teszed számára is a munkát!