Orrvérzés

2013.10.02 16:34

Mindent az orrvérzésről

Az orrvérzés a lovaknál gyakori, ijesztőnek tud tűnni, de általában magától eláll a vérzés.

Habár egy orrvérzés ijesztő tud lenni, a legtöbb esetben nem súlyosak. Még egy kis vérzés is drámainak tűnik, különösen ha ez egy szürke lóval esik meg. A legtöbb jelentéktelen orrvérzés 15 percen belül eláll.

Súlyos?

- Mennyi vér van? Szabad lassan csepegve egy teáscsészének megtelnie vagy gyorsan túlcsordulnia egy vödörnek vérrel? Ha egy telivér magasságú ló több, mint négy litert veszít (mondjuk fél vödörnyi) véréből gyorsan, sürgős vizsgálat kell neki
- A vér az egyik, vagy mindkét orrlyukból jön? Egy igazi orrvérzés a fejen belül keletkezik, ilyenkor csak az egyik orrlyukból jön vér. Egy ló belül vérzik, a tüdőben, ha mindkét orrlyukból jön vér
- Van néhány evidens ok a vérzésre? Egy lónak csak akkor vérezhet az orra, ha fejét ütés érte, volt egy felbukása vagy az állatorvos az orrán át vezetett be egy csövet egy vizsgálat során
- Ez egy egyszer előforduló eset? Bizakodó, ha a vérzés nem visszatérő. Mi történik, ha többször előfordul? Ez súlyosabb és határozottan vizsgálat szükséges ez esetben
- A lónak csak kemény gyakorlata volt, amiért az orra vérzik? Ha ilyen előfordul, a vér a tüdőből származhat

Átlagos esetek

Ha a lovak nincsenek ápolva, spontán orrvérzésük lehet, ilyenkor nem értik, miért történik.

Egy orrvérzés megesik, amikor az orrjárat valamelyik része (amelyik gazdagon telített vérlemezekkel), légcső, alsó légutak vagy a tüdő megsérült, valamilyen mértékű vérlemezek keletkeznek, a sebből vér szivárog.

Átlagosabb ügyek keletkezhetnek egy szimpla ütésből a fejre, amikor vészesen nagy mennyiségű vér folyik az egyik orrlyukból. Ilyen sérüléses orrvérzés általában korlátozott, eláll, de mindig beszéljünk az állatorvosunkkal!

Az orrvérzés szintén egy átlagos oka, ha a gyenge orrszöveteket ütés éri figyelmetlenségből az orvos hibájából, miközben a csövet az orron át vezeti be. Néha ez elkerülhetetlen, főleg ha a ló mozog a rossz pillanatban, de a vérzés mindig eláll.

Egy mérsékelt orrvérzés, ha köhögés kíséri, az idegen testet sugalmaz az orrban, vagy légutakban.

Néha daganatok is lehetnek valahol a légzőszervekben vagy felléphet orrmelléküreg-gyulladás, melynek eredménye lehet vérszivárgás az orrból.

A legsúlyosabb probléma lehet, egy progresszív rostacsonti vérömleny, mely egy röggé válik a ló orrán belül. Ez hasonló egy hatalmas vérhólyaghoz és ez helyesen leírva olyan, mint egy „vérpolip”. Egyébként ez meglehetősen ritka.

A toroki gombafertőzés egy tipikus esete az ismételt orrvérzéseknek, nem függ össze a gyakorlattal vagy sérüléssel és ez egy súlyos állapot, sebészetet igényel, illetve a vérzés figyelemmel tartását.

Ha a vérzés mindkét orrlyukból ered, gyakorlat után, ez általában a tüdőnek nyilvánítható. Akkor eshet meg, ha a vérzés a tüdőben alakul.

Elsősegély orrvérzésnél

- Orrvérzéseknél a lóval a lehető legnyugodtabban kell bánni
- Az orrot soha nem szabad betömnünk, mert a lovak az orrukon keresztül lélegeznek
- Segítségképpen tartsunk jeges batyut vagy hideg vizes borogatást csak a szemnél lejjebb. Ha a vérzés belül az orr területéből jön, meglehet, hogy ez apassza
- Az orrvérzés általában 15 perc alatt elmúlik. Ha ez nem történik meg, hívjunk állatorvost
- Hívjunk állatorvost, ha a ló egyik, vagy mindkét orrlyuka vérzik

A gyakorlat utáni orrvérzésekről

Ha a lovak orra vérzik egy erős munka után, a kicsi vérlemezek sérülhettek a tüdőjükben.

Nem mintha szokatlan lenne az a látvány, amikor egy ló mindkét orrlyuka vérzik egy erős munka után, tréning vagy egy verseny folyamán. Ez a vér feltehetőleg ilyenkor a tüdőből jön.

Az EIPH (Exercise-induced pulmonary haemorrhage) azonosította a vérzést a vérlemezektől a tüdőn belül. Ezeket a lovakat, akik ezzel „szenvednek”, néha „vérzékeny” lovaknak nevezik.

A modern hajlékony testüreg-vizsgáló műszerek használata segítségével az állatorvosok jobban megértik, mi történik. A lovak orrában áthaladó endoszkóp engedélyezett, meg tudják nézni és megvizsgálni belül a vér keletkezésének helyét, a tüdőt is.

Ez mára már megértett tény, azok a kicsi, vékony falú vérlemezek a tüdőben sérültek, ugyanis hatalmas levegőt és vérkeringést követel, ha a ló galoppozik és a vérzés a tüdőből származik.

Nézzük meg a jeleket:

- Egy orrvérzés, rendszerint mindkét orrlyukból, gyakorlat után
- Köhögés
- Gyenge gyakorlati teljesítmény

Szigorú esetben a vérzés erősen ömlik a légutakon keresztül és előtűnik az orrlyukakból, de a legtöbb esetben a vér reabszorbeált, van olyan eset amikor a vérzés nem látszik orrvérzésnek. Nagyon ritka, hogy egy ló kibír egy végzetes vérzést, ami a tüdőből származik, többnyire a versenyek végén törik fel vagy a cross-country szakaszban egy versenyen.

Az EIPH a legtöbb esetben versenylovaknál tűnik fel – 1000 lóból egynél biztos, hogy megjelenik orrvérzés a verseny végén – ezeknél a lovaknál meg kell vizsgálni az erőképességét, de nem csak versenylovaknál.

Egy erős gyakorlat minden lónál képes kisebb vérlemezek hasadását kiváltani a tüdőjükből. Előfordulhat bármilyen lóval, cross-country közben, póló és ugratás közben ugyanúgy, mint az igás és szívós lovaknál.

Az EIPH esélyeit a következő dolgok növelhetik, tudomásunk szerint:

- Gyakorlat sebessége
- Ló kora
- A betegség kisebb mértékben a légutakban jelenik meg, úgymint állandó köhögés és porallergia
- Rendellenes véralvadás
- Felső légúti obstrukció, a ló mintha kehes lenne

A lovaknak a kezelés során szükségük van pihenésre és antibiotikumra. A gyakorlatok a ló számára ajánlott, de csak fokozatosan. Ne terheljük egyből kemény feladatokkal, csak szépen lassan, az erőkifejtés jó levegőt biztosít és csökkenti a kisebb légúti gyulladást.

A Frusemide (sajnos nem tudtam lefordítani) egy népszerű gyógykezelés, de a Telivér versenylovaknál ez tiltott UK-ben, ugyanakkor USA-ban széles körben használják.

Az „orrpólya” használata mostanában kezd mutatkozni, mely inkább a légzést teszi könnyebbé egy aktív gyakorlatnál. Ilyen eszközök megengedettek UK-ben a Telivér lovak versenyén.