Összeszedettség, összeszedés

2013.10.02 14:13

Összeszedettségnek nevezzük a lónak azt az állapotát, amelyben a minden ízületükben meghajlítható hátulsó lábai fokozottabban lépnek a súlypont irányába előre és alá, rugalmas háta mérsékelten leng, elülső lábai vállból szabadon, gömbölydeden mozognak, nyaka lefelé ívelt, fejének homlokvonala majdnem függőleges, farbúbja pedig a rendesnél mélyebb és egész teste megrövidültnek látszik. A ló ekkor figyelmét teljesen lovasára irányítva igyekszik annak akaratát végrehajtani.

Tehát az összeszedettség állapota két fontos tényezőből áll: egyrészt a ló fizikai, testi összeszegődöttségéből, másrészt pedig figyelmének, akaratának lovasára összpontosításából.

Fontos követelménye az összeszedettségnek az, hogy a ló ebben az állapotában is öntartásban menjen.

Az összeszedettség mindig egyfajtájú. Minden esetben az ismertetett hatások gyakorlásának következménye és semmi esetre sem alakulhat ki a ló összepréseléséből, a szűk keretben való lovaglásból.

A helyes összeszedettségnél-mint a lovaglásnál mindenütt- a lendületen, a mozgás folyamatosságán van a hangsúly. Ezért ajánlatos az összeszedettebb járást gyakran szabadabb irammal váltani.

Az összeszedés teljesen más, mint az összeszedettség. Az összeszedés nem állapot, hanem a lovasnak az a ténykedése, amellyel lovát folyamatosan az összeszedettség jó állapotába hozza, ill. mindenkori összeszedettségét egy bizonyos gyakorlat végrehajtására még fokozza. Részletesebben kifejtve: a lovas, összeszedett állapotban járó lovával egy nehezebb gyakorlatot akar végrehajtani (pl.oldaljárást) – összébbszedi, s így összeszedett állapotából egy összébbszedett helyzetbe hozza. A szárakkal való könnyed kitartás ne váljék a szárak húzásává, az engedés pedig csak akkora legyen, hogy a szárak ne löttyenjenek meg, csupán az ujjak lazításával engedjünk nagyobb szabadságot.

Összeszedésnek nevezik általában azt is, amikor az összeszedettségben lévő ló öntartásából veszít, s azt a lovas egy kis felfrissítő előrehajtás után félfelvételekkel összébbszedi, hogy azután ebből az összébszedettségből könnyítve, visszaengedjelovát egy szabadabb, de összeszedett állapotba, melyben a ló ismét önntartásban jár.

Az összeszedés is akkor helyes ha lendületes, folyamatos mozgással hajtjuk végre.