Pat Parelli 3. rész

2013.10.02 18:42

A széles körű alkalmazhatóság:
A széles körű alkalmazhatóság vagy sokrétűség szintjének  elsajátítása azok számára hasznos, akik hivatásszerűen kívánnak lovas karriert befutni, azon extrém módon elmélyült személyeknek, akiknek komolyabb  és magasabb szintű céljaik vannak a lovakkal való foglalkozás terén.
A szint célkeresztjében a lovas-emberségesség fejlesztése, az eltérő, fiatal, ill. problémás lovakkal való foglalkozás, ill. a teljesítmény fokozás áll.
Az említett területek külön-külön, önmagukban is komoly tanulmányozást, felkészültséget és tudást igényelnek, amelyet Pat Parellitől és kiemelt oktatóitól lehet megtanulni.
A jelen szint nem sajátítható el egy év alatt.
Az első három szint (Savvy System alapjai) teljesítését követően  további három-négy évre van szükség a rendszre negyedik, széles körű alkalmazhatósági szintjének elsajátítására.
Ez teljesen logikus, hiszen ehhez számos eltérő lóval és változó körülmények között kell foglalkozni.

Feladatok a negyedik szinten:
Futószáron: 14 méterre hátraléptetni és vissza, két lóval egyszrerre dolgozni, féloldalazás, a hét játék más lóról, a ló lefektetése, valamilyen emelvényre felléptetni a lovat, két eleje, két hátulja, mind a négy láb, pörgés 7 és 15 méteres futószáron, csúszó stop, úsztatás, állított hordó ugratása.
Szabadon földről: a ló kövesse lovasát, pörgés, önállóan menjen fel a lószállítóra, pálcával irányítás, csúszó stop és hátraléptetés, a ló fusson lovasához, gyors hátralépés, 20 kör vágta jármódváltás nélkül.
szabad stílus (freestyle): körözés: gyorsan, lassan, nagy- és kiskörön, kantározás egy kézzel, vágtából megállás, bójakerülés ugrásváltásokkal, jármódok finomítása, kantár és nyereg nélkül: gyors munka, ugratás, fordulatok, ugrásváltások, kantár nélkül ellenvágta, féloldalazás és hátraléptetés kantár nélkül.
Finomítás: ugrásváltás minden negyedik vágtaugrásra, hátraléptetés: lassan, gyorsan, közepes sebességgel, nyolcas alakban 4 félfordulat (cuttingmozdulatok), vágta féloldalazás, reining és díjlovagló feladatok lovaglása, magasabb fokú összeszedettség, a puha és könnyed érzés fokozása.

Egység ló és lovas között:
A ló és lovas közti egység kialakításának (5), ill. a ló és lovas közötti valódi egység kialakításának (6) szintjei kiszélesítik kapcsolatukat egy  különleges lóval, amelynek segítségével feladataink végzésének minőségét egyre magasabb és magasabb szintre emeljük.
A valódi egység  kialakulása során  komolyabb  és mélyebb szakértelemre, tudásra teszünk szert a széles körű alkalmazhatósági szint tökéletesedése mellett.
Habár Pat Parelli még mindig segít az útmutatásban,a  jelen szintek sokkal inkább az időről, tapasztalatszerzésről szólnak már, kifejlődve arra a szintre,, amikor egyre jobban hagyjuk, hogy a ló tanítson minket.

A mester fok:
Ló és lovas közötti valódi egység mester fokra emelését (7-9) akkor sajátítja el az ember, amikor már mindent tud, ami fontos és számít.
Ezeken a szinteken  belül alakíthatja ki mindenki saját  maga és lova között az igazi  egységet, továbbá itt kezd először művészi formát ölteni a valódi lovas-emberségesség.
A valódi egység kialakítása (6), elérése, valamennyi igaz, elszánt, egyben a lovakat szerető lovasember célkitűzése és vágya.
A lelki, érzelmi és fizikai egység elérése a lóval nagyon különleges dolog.
Ahogyan eddig sem a szintenként elérhető eredmény számított igazán, úgy most leginkább az, hogy kivé kell vállni ahhoz, hogy azt elérjük!

A legmagasabb szint:
A ló és lovas küzötti abszolút egység  kialakulása (10) egy életem keresztüli tapasztalás eredménye.
Senki más bíránk nincs, mint a lovak maguk.
Az abszolút cél a természetes lovas-emberségességben, hogy eggyé váljunk a természettel.
A ló pedig maga a természet egyik legtökéletesebb  megnyilvánulási formája!

A  hét játék:
Az ún. "hét játék" a tanulás, a tanítás és a fejlődés nélülözhetetlen eleme!
A jelenlegi locasiskolai - ló és lovaskiképzési- gyakorlatokkal ellentétben, meg kell ismernie négylábú társát.
Meg kell bizonyosodnia afelől, hogy rendelkezik a megfelelő közös nyelvvel és a kommunikáció valamennyi eszközével lova és önmaga között, még  a lovaglása megkezdése előtt.
Az a rossz szokás okozója számos gondnak, esetenként súlyos balesetnek, hogy egyszerűen csak fogjuk,  felnyergeljük és felkantározzuk a lovat.
Ezért inkább, mielőtt felülnénk, alakítsunk ki kapcsolatot a lóval.
Mindegy, hogy valakiből később lovas lesz, vagy sem, szüksége van egy olyan nyelvre, amelyen lovával kommunikálhat.
Az ember felelőssége, hogy lova vezetője legyen, amelynek segítségével meg kell tanítsa arra, hogy nyugodtabb, okosabb, bátrabb, atlétikusabb legyen.
Bízzon a döntéseinkben, ellenkezés nélkül tegyen meg  bármit, amit kérünk tőle, engedjen nyomásra, küzdjön le akadályokat, menjen oldalra, lépjen hátra, és mindezt könnyedén tegye.


Legyünk alfaállat:
Mindehhez a Parelli-féle "hét játék" nyújt segítséget.
A hét játék, mint egy indikátor nyújt segítséget fejlődésünk hiányosságainak kimutatásában, azok okának kimutatásában és a hiányosságok megoldásában egyaránt.
A hét játék napjaink legizgalmasabb , legátfogóbb, leginkább lóközpontú ló- és lovaskiképzési segédlete a ló-ember oktatás és kommunikáció terén.
Rendszerszemléletű megközelítése a megfelelő, ló-ember közötti nyelv és kommunikáció kialakításának, amelynem alapjá
t azok a megegyező játékok alkotják, amelyeket a lovak egymással  játszanak a szabadba barátkozás és a dominanciasorrend  kialakítása érdekében.
Az a ló pedig, amelyik mind a hét játékot "megnyeri", az lesz a csapat, csoport, ménes alfaállata.
A mi célunk az, hogy mi legyünk az alfaállat lovunk számára.
Bármi, amit lovunkkal teszünk, az egy vagy több  több játékkombinációja a hétnek.
Amennyiben valaki eléggé ügyes- mondjuk még lova is "megcsodálja"-  a hét játék mindegyikének alkalmazásában, akkor nem lesz határ abban, hogy bármit is elérhessen, vagy megtanuljon végrehajtani lovával, amennyibe kellő idő, megfelelő hozzáállás és vezérfonla áll rendelkezésre.
A hét játékot sorszámmal  látjuk el, mivel fontos, hogy azokat sorrendben játszuk, kifejezetten abban aza időszakban, amikor ezt még csak tanuljuk, és lovunknak is csak tanítjuk.
Valamennyi ló mestere ezeknek a játékoknak, és lovad valószínűleg már eddig is játszotta veled.
Amikor pedig már úgy vagy képes  játszani a hét játékot, hogy mindben jobb vagy lovadnál, akkor bebizonythatod számára, hogy okosabb, atlétikusabb és gyorsabb vagy nála.
Ettől a pillanattól kezdve kezd lovad téged alfaállatnak tekinteni.
Ez az, amit respektnek, tiszteletnek hívunk.
A respektáló ló nem  félős, nem tompa, nem túligazított, nem ijedt, nem ellenálló, nem agresszív és nem csökönyös, hanem mindezeknek az ellentéte!
A lovak az alfaállatra  tekintenek iránymutatás, bizalom és biztonság terén.
Megbíznak az alfaegyed döntéseiben, és fenntartás nélkül követik útmutatásaikat.
A lovak természetes követők abban az esetben, ha találnak egy természetes vezetőt.
A ló nyelvének (kommunikációjának),a hét játéknak az elsajátítása tanítja meg számodra, hogyan legyél lovad természetes vezetője.
Mindezek mellett a hét játék nagyon jó eszköz lovunk edzéséhez, mind lelkileg, érzelmileg, mind fizikailag.

A játékok:
Az első hátom játék jelenti az összes többi alapját.
Olyan, mint az ABC, amelynek segítségével  később szavakat, majd pedig mondatokat alkothatunk.