Patanyom figurák I.

2013.10.02 18:28

Teljes Lovarda

Image:Dressurviereck - Ganze Bahn quer.svgA teljes lovarda leegyszerűsítve a pálya "körbelovaglását" jelenti, ahol mindkét hosszú- és mindkét rövidfalon végiglovagolunk.

Átlóváltás

 

 

Fontos, hogy az edzés során a ló mindkét kézen körülbelül ugyanannyit mozogjon. Ezt csak úgy lehet elérni, ha időnként megfordulunk a pályán. Ennek a legegyszerűbb módja, hogy felemeljük, majd megfordítjuk a lovat. Ha nincs kéznél daru, akkor jön képbe az átlóváltás.

 

 

Kép

 

 

Ha a kép bal oldalán taláható barna nyilat követjük, akkor lovaglunk a pálya szélén és ráfordulunk a hosszú oldalra. Itt viszont nem egyenesen haladunk tovább, hanem megcélozzuk a pálya szemközti sarkát. (Tehát M-ből a K pontba megyünk át.)

Amikor elértük a pálya közepét, akkor ügetés esetén át kell ülni a másik lábra, vágta esetén pedig át kell ugratni a lovat a helyes lábra. Ezt a lábváltást természetesen az összes kézváltáskor el kell végezni.

Természetesen átlóváltást a pálya mind a négy sarkából kezdhetünk (M-ből K-ba, K-ból M-be, F-ből H-ba, illetve H-ból F-be).

 

Félátló váltás

 

 

Ez az alakzat az átlóváltás variációja - a különbség annyi, hogy nem a pálya szemközti sarkát kell célba venni a lóval, hanem a pálya túlsó oldalának közepét.

 

 

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/d4/Dressurviereck_-_Durch_die_halbe_Bahn_wechseln_quer.svg/800px-Dressurviereck_-_Durch_die_halbe_Bahn_wechseln_quer.svg.png 

 

 

Ez egy asszimetrikus alakzat: ha a fekete nyíl irányábó érkezünk, akkor a pálya hosszú oldalának közepéig kell ellovagolni, és onnan kell megcélozni a túloldali sarkot.

A manővert 8 féle képpen lehet elvégezni: E-ből M-be, M-ből E-be, B-ből H-ba, H-ból B-be, illetve ugyanígy a pálya másik felén E-ből F-be, F-ből E-be, B-ből K-ba és K-ból B-be.

 

Féllovarda

 

 

A nevével ellentétben a lovaspálya és nem a lovarda felénél kell elhagyni a hosszabb oldalát a pályának.

 

 

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/15/Dressurviereck_-_Halbe_Bahn_quer.svg/800px-Dressurviereck_-_Halbe_Bahn_quer.svg.png 

 

 

Tehát ha a barna nyilat követjük, akkor a B pontban be kell kanyarodni a lovarda közepe felé, majd az E pontban abban az irányban kell továbbhaladni, amerről jöttünk.

A műveletet össze lehet kötni kézváltással is: ekkor a fekete nyilat követve mikor elértük a pálya túloldalát, nem fordulunk vissza, hanem ugyanabban az irányban haladunk tovább, amerről jöttünk.

Ezt a gyakorlatot is több irányból lehet elvégezni: B-ből E-be, illetve E-ből B-be.

 

Féllovarda, középből

 

 

A lovaspályát nem csak keresztben, hanem hosszában is meg lehet felezni.

 

 https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/61/Dressurviereck_-_Durch_die_L%C3%A4nge_der_Bahn_geritten_quer.svg/800px-Dressurviereck_-_Durch_die_L%C3%A4nge_der_Bahn_geritten_quer.svg.png

 

 

Ennek a műveletnek a lényege, hogy a rövid oldal mentén nem szabad egyenesen menni, hanem egy fél kiskör lovaglásával kell befordulni a pálya középvonalára. Ezzel a figurával is lehet kezet váltani, ugyanúgy, mint a fél lovardánál.

Természetesen mind a négy lehetséges irányból végiglovagolható.

Középből kézváltással

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/88/Dressurviereck_-_Durch_die_L%C3%A4nge_der_Bahn_wechseln_quer.svg/800px-Dressurviereck_-_Durch_die_L%C3%A4nge_der_Bahn_wechseln_quer.svg.pngEz a figura megegyezik az egyszerű középbőllel, de úgy, mint a kézváltásos féllovardánál, itt is az ellentétes kézre fordulunk a szemközti rövidfal betűjénél.

Átváltás

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/74/Dressurviereck_-_Aus_der_Ecke_kehrt_quer.svg/800px-Dressurviereck_-_Aus_der_Ecke_kehrt_quer.svg.pngAz átváltás alakzat a kézváltás egyik módja. Általában a sarokban, de gyakran a hosszúfa középső betűjénél szoktuk kezdeni. Ennél a figuránál a hosszúfal utolsó betűjénél, vagy a középsőnél egy 10 méteres félkiskör ívet lovagolunk, és még a félkiskörív befejezése előtt a hosszúfal felé fordítjuk a lovat 45°-os szögben. A szöget úgy ellenőrízhetjük, hogy a hosszúfal középső vagy utolsó betűje felé fordítjuk a lovat. (attól függ, hol kezdtük a figurát). L kategóriában, illetve annál magasabb kategóriákban a programok gyakran 8 méteres körívet kérnek az átváltásnál, a visszatérés pontja azonban nem változik, tehát ilyenkor is a középső vagy az utolsó betű felé kell irányítani a lovat.