Patanyom figurák II. Kígyóvonalak

2013.10.02 18:28

Egyszerű kígyóvonal

A kígyóvonal legegyszerűbb változata. Amint rákanyarodtunk a pálya hosszú oldalára, ahelyett, hogy a pálya szélével párhuzamosan haladnánk, egy kissé befelé húzunk. Körülbelül úgy, mintha a szemközti rövid oldal felét szeretnénk eltalálni. Ha elértük a pálya felét, visszafordulunk a széle felé.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/60/Dressurviereck_-_Einfache_Schlangenlinie_quer.svg/800px-Dressurviereck_-_Einfache_Schlangenlinie_quer.svg.png 

Ezt az alakzatot is négyféle irányból lehet végrehajtani.


Háromívű kígyóvonal

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/10/Dressurviereck_-_Dreifache_Schlangenlinie_quer.svg/800px-Dressurviereck_-_Dreifache_Schlangenlinie_quer.svg.pngA háromívű kígyóvonal a lovarda teljes területén végrehajtott alakzat. A rövidfal betűjénél kezdjük, egy 13 méteres ív meglovaglásával. Érintve a hosszúfal első betűje utáni érintőpontot a lovat a lovarda belseje felé fordítjuk, és egyenesen átlovagolunk a szemközti hosszúfal felé. A fal előtt ismét egy ívet kezdünk lovagolni, és az ív a hosszúfal középső betűjét érinti. Befejezve az ívet (ami egy teljes körívnek kb. 1/3-a), ismét átlovagolunk a szemközti fal felé, és a fal előtt megint ívre fordulunk, ismét érintjük az érintőpontot, és vissztérünk az eredeti kézen a rövidfal betűjéhez. A négyívű kígyóvonal esetén 10 méteres íveket lovagolunk, és a kígyóvonalat a kezdéssel ellentétes kézen fejezzük be.