Problémák megelőzése és megoldása 3. rész

2013.10.02 18:53

Földről történő munka

 

Az előző számban szó volt a ló hátuljának elléptetéséről, amihez első lépésben a fejét el kell fordítani oldalra. De mit kell tenni, ha a ló nem hajlítja meg a nyakát, mert ellenáll kérésünknek, vagy nem érti, mit szeretnénk tőle?

Hajlítás oldalra

Ha a ló a lovas kérésére nem hajlítja a nyakát oldalra, akkor segíteni kell neki, hogy megtanulja. Állj a ló mellé a marja mögé úgy, hogy ugyanabba az irányba nézz, mint a ló. Tedd az egyik kezedet és a könyöködet a ló hátára, és fogd meg vele a vezetőszárat. A másik kezedet csúsztasd egy kissé lejjebb rajta, és hajlítsd be a könyöködet, magad felé húzva a vezetőszárat, és tartsd meg ilyen pozícióban. Így nyomást gyakorolsz a ló fejének külső oldalára, azaz a hajlítás irányának ellentétes oldalára. Ha a ló enged ennek a nyomásnak, és ha csak egy pár centimétert is, de a fejét feléd fordítja, engedd lazára a vezetőszárat, simogasd meg, és kezdd el újra a feladatot. Amikor a ló oldalra hajol, tarkóban is átenged, az orrvonala közelít a függőlegeshez.
Ha a ló ellenáll a kérésnek, és nem hajlítja a nyakát oldalra, ne húzd jobban a vezetőszárat, csak tartsd meg egy bizonyos erővel és várj. Amint enged ennek a nyomásnak a ló - tehát a nyakát oldalra hajlította -, a vezetőszárat rögtön utána kell engedni. Ügyelj arra, hogy ne húzd tovább a ló fejét, ha ő már eleget tett a kérésnek! A gyakorlatot lépésről lépésre építsd fel addig, amíg kb. 90°-os szögben be nem tudod hajlítani a ló nyakát. Ne feledd, hogy a feladatot jobbra is és balra is el kell végezni.
A ló képes megtanulni, hogy különbséget tegyen aközött, hogy csak a nyakát kell oldalra meghajlítania, vagy el is kell mozdulnia közben. Ezúttal kérd meg lovadat, hogy hajlítsa oldalra a nyakát, és lépjen el a hátuljával is ("A ló hátuljának elléptetése": Lovasélet, 2001. decemberi szám). Bár most azt tanítottuk a lóval, hogy ne lépjen el, de a célunk a ló nyakának oldalra történő hajlításával az volt, hogy mozgását és mozgásának irányát kontrollálni tudjuk.

A ló elejének elléptetése

A ló elejének elléptetése tulajdonképpen egy fordulat a hátulja körül. Meg kell tehát kérni a lovat, hogy lépjen el az elejével. Testbeszédet alkalmazva, határozottan menj a lovad felé, így érezni fogja, hogy el kell lépnie tőled. Egy domináns ló is így kér meg egy engedékeny lovat, hogy menjen arrébb pl. a szénától.
Ha a ló nem lép el az elejével, fordítsd el a fejét abba az irányba, amerre el kell lépnie, és egyúttal egy kicsit hátrafelé is húzd a vezetőszárat. Ez segíti a lovat abban, hogy a súlypontját inkább a hátsó lábak felé helyezze, így az elülső lábakkal könnyebben lép el. Ha több segítségre van szüksége a lónak, akkor az egyik kezeddel fogd meg a kötőfék orrszíját, és úgy fordítsd el a fejét a mozgás irányába, a másik kezeddel - amelyikkel a vezetőszárat fogod - pedig nyomd meg a vállát. Ha ellép, szüntesd meg a nyomást (a kötőfékkel a fejére és a kezeddel a vállára gyakorolt hatást).
A belső elülső - amelyik tőled távolabb van, tehát a mozgás irányába eső - lábával a ló kilép oldalra és egy kissé hátra, így helyet csinál ahhoz, hogy a külső elülső lábával a másik elé lépjen, ahogyan a hátsó lába körül elfordul.
Ha a ló közben hátrafelé kitér, ne hagyd abba a segítségadásokat, mert a ló a súlypontját így már hátrébb helyezte, így az elején kevesebb súly van, tehát könnyebb elmozdítania az elülső lábait, és meg fogja találni annak a módját, hogy az elejével oldalra lépjen.
Néhány ló hajlamos arra, hogy ellépjen előrefelé, amikor a feladat az, hogy lépjen oldalra az elejével. Ha előrefele lép el, akkor viszont több súly kerül az elülső lábakra, így nehezebb arra késztetni, hogy azokkal lépjen oldalra. Hogy megakadályozd az előrelépést, egy rövid ideig tartó határozott mozdulattal egyenesen húzd hátra a kötőféket a lóval párhuzamosan, így a súlypontját a hátulja felé tolod el, majd kérd meg, hogy lépjen oldalra az elejével. Másik módszer az, hogy a lovat egyszerűen szembeállítod egy kerítéssel, korláttal vagy palánkkal, így nem tud előrefelé lépni. 
A gyakorlat végrehajtása akkor szép igazán, ha könnyed mozdulatokkal, laza vezetőszáron és a ló megérintése nélkül tudod teljesíteni lovaddal.
Egy másik végrehajtási módja a gyakorlatnak: állj szembe a lóval kb. 30-45°-os szögben tőle. Fordítsd a ló orrát magad felé azzal a kezeddel, amerre a lónak el kell mozdulnia. A kezed a ló csípőjétől számított kb. 45°-os szög felé mutasson, ez elősegíti azt, hogy a ló a súlypontját inkább a hátuljára helyezze, így könnyebben lép el az elejével. Ezután a másik kezedet emeld a nyakának külső oldala felé - a mozgás irányának ellentétes oldala -, és menj a nyaka és a válla felé. Ha oldalra ellép az elejével, engedj utána a szárnak, és engedd meg a lónak, hogy ellépjen előrefelé. Ezt a kombinációt használjuk fel akkor, mikor el kell vezetnünk magunk mellett a lovat, amiről a következő számban lesz szó. 
Bármikor, amikor a ló a legcsekélyebb javulást mutatja, dicsérd meg azzal, hogy a lóra ható nyomást megszünteted, és megsimogatod a nyakát és a vállát.