Problémák megelőzése és megoldása 47. rész

2013.10.02 18:49

Lovagolj sok átmenetet!

Csoportos lovaglás esetén főleg igaz, hogy sok átmenet lovaglása inkább rád irányítja a lovad figyelmét, és nem a társaival foglalkozik. Átmenetek közé soroljuk az irány-, iram- és jármódváltoztatásokat.
Ügess pl. 10 ütemet, majd vedd fel lépésbe, majd ismételd meg újra, vagy lovagolj körbe egy-egy bokrot, majd nézz ki egy tárgyat, fát, és lovagolj korrekt módon egyenesre állítva felé. Használd az "Ötletek a lovaglás terén" c. (ld. Lovasélet, 2002. augusztus-2003. áprilisi szám) fejezetben lévő tippeket, hogy lekösd a lovad figyelmét. A feladatokat úgy válaszd meg, hogy a többi lovat ne zavard meg vele, és használd ki a terep adta lehetőségeket.
Ha olyan lóval dolgozol, amelyik túlzottan ragaszkodik társaihoz, valószínűleg odanyerít a többieknek, vagy sűrűn tekintget utánuk. A legjobb időzítés az, ha még ez előtt adod a feladatot a lónak. Így ahelyett, hogy pánikot keltenél, inkább vond el a figyelmét azzal, hogy munkát adsz neki. Ügyelj arra, hogy lehetőleg ne kerülj túlságosan távol a többiektől; erre alkalmazhatod a "csillagalakzatot" (ld. Lovasélet, 2003. decemberi szám).

Borjúval való munka

Ha már egyre jobban fejlődik a lovad, többféle izgalmas munka után is nézhettek. A tereplovaglás vagy akár a borjúterelés is kiváló alkalmat nyújtanak arra, hogy nyílt terepen több lóval - de nem a közvetlen közelükben - együtt lovagolj, és pozitív élményeket szerezz a lovadnak. A borjúval való munka a lovadnak önbizalmat ad, és eközben jobban is figyel az utasításaidra, bármilyen munkát adsz is neki. A marhákkal való munka mindig pozitív hatással van a ló-lovas közötti csapatmunka fejlesztésére.

Összegzés

Ezek a módszerek ajánlások arra, hogyan bővítheted a lovad és a magad komfortérzetét. Ha nem tudod a kívánt hatást elérni, de közelítesz hozzá, engedj egy kicsit a lónak, hagyd pihenni, majd kezdd újra a gyakorlást, így több bizalmat kapsz a lótól.
Adódhatnak olyan helyzetek, amikor túl sokat kérsz a lótól, és erre ő negatívan reagál. Ilyenkor próbáld újra kontrollálni, a gyakorlat nehézségi fokából vegyél vissza, és kezdd újra. Ha csoporttal lovagolsz együtt, előzetesen állapodjatok meg abban, hogy ha egy lovas bajban van, akkor a hozzá legközelebbi lovas odalovagol hozzá. A lovak társukhoz való kötődését fel lehet használni arra, hogy a bajból a másikat kisegítsd.
A lovaglással kapcsolatos problémák megoldásának általánosságban véve az a módja, ha a lovat megtanítjuk arra, hogy megbízzon a lovasában, és elfogadja utasításait. Ha a ló megérti, és azt tapasztalja, hogy a lovasával lenni legalább akkora vagy még nagyobb biztonságot és kényelmet nyújt, mint a társaival lenni, akkor a ló és lovas között egy együttműködő kapcsolat alakul ki, és a problémák megoldása önmagát kínálja.
Légy kreatív és rugalmas, a feladatokat mindig igazítsd a lovad képességeihez, a környezethez, a lovakhoz és lovasokhoz, akikkel együtt lovagolsz. A feladatokat tedd érdekessé, izgalmassá és a lovad számára jutalmazóvá, így a ló és a te számodra is élvezetes lesz a lovad társaihoz való túlzott ragaszkodásának megoldása.