Sir Donnerhall

2013.10.03 12:40

Egy éve márciusban Donnerhall, a XX. század egyik legjobb díjlóörökítője távozott az élők sorából. Donnerhall nem csupán egy fedezőmén volt, hanem egyenesen élő legendává vált. Impozáns külleme és rendkívüli mozgása révén a közönség hamar szívébe zárta, kűrjeit állandó taps kísérte.

A "csodaló" 1981. május 30-án látta meg a napvilágot egy Ninette névre hallgató kanca csikójakét Otto Gartner tenyészetében. Gartner úr nem sorolható a nagy tenyésztők közé, hiszen általában két-három kancával foglalkozik, a csikókat pedig ha kedve úgy tartja, eladja, ha nem, akkor felneveli. Egyetlen elvet tart csupán szeme előtt: csak fekete lova legyen! Így nem is fogadta nagy örömmel a később sikert sikerre halmozó mén születését, miután meglepődve látta, hogy két fekete ló párosításából (Ninette, Donnerwetter) egy sárga csikó született. A sötétsárga mén hamar gazdát is cserélt, új tulajdonosa Otto Schulte-Frohlinde lett.

Az 1983-as Körungon a bírákat még nem fogta meg igazán Donnerhall, így csupán körungolták, a premizálásnál más mének jöttek szóba. A mén csak három és fél évesen kezdte el kivívni az elismerést, amikor már nem volt kérdés, hogy az adelheisdorfi mének vizsgáján az elsők között végez majd.

A már felnőtt lóvá cseperedett oldenburgi ekkor került a Rehbein házaspár díjlovas istállójába. Itt hamar ráragadt a "Donni" becenév, és könnyen lovagolhatóságának és ritka jó természetének köszönhetően az istálló kedvencévé vált.

Az első komolyabb sikert Donnerhall a DLG kiállításon érte el, amelyet mindig Hannoverben rendeznek meg a tenyésztési szövetségek versenyeként. Az ekkor ötéves mén jobbnak bizonyult a hannoveriek favoritjánál, Welt Cup I-nél, s ezzel az Oldenburgi Tenyésztők Szövetsége számára is új fejezetet nyitott. A lovat a felvezetés mellett nyereg alatt is bemutatták, Karin Rehbein lovagolta, aki már ekkor tapasztalhatta, hogy egy showmannel van dolga, aki odavan a szereplésért, és aki szereti ünnepeltetni magát. Ugyanakkor nagyon nyugodt mén volt, hiszen már ilyen fiatalon is gond nélkül álldogált sorára várva a kulisszák mögött a szintén bemutatóra váró pónik és lovas kocsik társaságában.

"Donni" gyorsan tanult. Az ugrásváltást első perctől kezdve játszi könnyedséggel szórta, két év alatt pedig a Nagydíj feladatait is sorra elsajátította. Karin azonban rutinszerzés céljából kezdetben még csak M kategóriában és a Szent György-díjban indult vele versenyen.

Mindeközben nyereg alá kerültek az első Donnerhall-csikók, melyek közül Don Primero a verdeni Bundeschampionaton az ötévesek kategóriájában az első helyet szerezte meg.
1990-ben a karakteres mén már harminchárom nagydíjgyőzelemre tett szert, és ekkor már nemcsak jó díjlóként, hanem jó örökítőként is elismerték.

Négy évvel később Karin Rehbein és Donnerhall részt vehettek a Hágai Világjátékokon, és onnan egy csapatban szerzett aranyéremmel és a fergeteges kűrjüknek köszönhetően - mely egyébként 45 ugrásváltást, piaffe-pirouettet és passage-oldaljárást tartalmazott - egy egyéni bronzéremmel tértek haza.

1995-ben a hollywoodi Világkupadöntő jelentette számukra a legnagyobb megmérettetést, ahol is az ötödik helyet szerezték meg. 1997-ben sajnos a már összeszokott hármas team egyik tagja, Herbert Rehbein elhunyt. Ennek következtében Karin visszalépett egy a verdeni Eb-re minősítő verseny indulásától. A minősülésre való utolsó esélyt azonban mégis kihasználta, és egy országos bajnokságon szerzett ezüstérem után képviselhette Donnerhall-lal hazáját a kontinensversenyen, eredményük pedig ismételten egy csapat aranyérem és egy egyéni bronz lett.

Az utolsó nagy megmérettetés a Római Világjátékok volt a páros számára, ahol egy újabb csapat aranyérem és egy egyéni ötödik hely begyűjtése után a legendás díjlovat el is búcsúztatták. A négyszögbe így nem tért vissza többé, de mint fedezőmén még sokáig szolgálta a német lovassportot. Híres utódaiból csak néhány név: Dream of Glory, Davignon, De Niro, Don Gregory, Don Primero.

Donnerhall kivételes mén volt. Erről mi sem tanúskodik jobban, mint 118 nagydíjgyőzelem, 640 000 márka összegű életnyeremény. Csupán Németországban 250 utódja versenyez jelenleg eredményesen.