Szárakat a kézből kirágatni

2013.10.01 21:37

Szárakat kirágatni a kézből

A feladat célja
A feladat során fellépő hibák nagyon gyorsan leleplezik az alapvető kiképzési hiányosságokat, mindenekelőtt az ütemesség, a támaszkodás és az elengedettség területén. A példa kedvéért, ha egy lovas kemény kézzel, szárral és erővel kényszeríti tartásba a lovát, sohasem tudja korrekten bemutatni. Ezt a feladatot a napi munka során mindig újra be kell építeni, ezzel a lovas saját magát és a munkáját is le tudja ellenőrizni.

Végrehajtása
A szár kirágatása a kézből gyakorlatnál a ló a szárakat saját maga rágva veszi ki a kézből. Hagyni kell, hogy a ló a nyakát előre-lefelé mozgassa, mégpedig olyan mértékben, ameddig a pofája kb. a vállízület magasságába nem ér. A homlokvonal marad a merőleges előtt, az ütem, tempó és jármód változatlan marad.

Segítségek
A lovas az öklét kissé kinyitja, ezzel a ló a szárat előre-lefelé el tudja venni. A legszükségesebb segítségek a jármódnak megfelelően lesznek adva. Azoknál a lovaknál, melyeknek nem következetesen a hátukat dolgoztatták, nyilvánvalóan ennél a gyakorlatnál gyorsan előjön a problémája, és nem akarják (és tudják) magukat az előírt módon a lovas kezébe belenyújtani. A feligazítás és egyidejű hajtás közben a legtöbb ló jobban belenyúlik a kézbe, és jobban ki is merik nyújtani a nyakukat. Azoknál a lovaknál, melyek hajlamosak elsietni, a gyakorlatot először könnyűügetésben végezzük, a legjobb körön. A könnyűügetést úgy kell véghez vinni a ló ritmusának lassítása érdekében, hogy a lovas a nyeregbe való felálláskor egy pillanattal tovább marad fent, mielőtt újra visszaül a nyeregbe. Ez elég rossz érzés a ló számára is. A legtöbb lovat ez kellőképpen zavarja, reagálásként megpróbál a lovas üléstempójához igazodni, és ehhez lassítani.

Gyakori hibák
Nem egyértelmű a gyakorlat (a lovas nem enged elég szárat a lónak), támaszkodás hiánya (pl. fejrázás), a kelleténél több segítség, alig vagy egyáltalán nincs nyújtás, a ló feligazított nyakkal megy tovább, sietés, elrohanás, vállára esik, ütemzavar.

Sajátosságok
Alapgyakorlat, minden időben gyakorolható.

Feltételek
Ütem: *, elengedettség: **, támaszkodás: **, lendület: *, egyenesre igazítás, összeszedettség.