Szilvásvárad:a lipicaiak birodalma

2013.10.02 18:21

Szilvásvárad: a lipicaiak birodalma
Szilvásvárad a Bükki Nemzeti Park bejáratánál fekszik. Sem a magyar, sem az idegen túrista-könyvek nem hagyják említés nélkül Észak-Magyarországnak ezt a lipicai lovairól és fogatversenyeiröl ismert, de önmagában csendes települését. Ha figyelmünket aBükk erdős dombjairól a településre vetjük, hamar találkozunk annak két meghatározó építészeti elemével, a Körtemplommal, valamint a Pallavicini őrgrófi család egykori kastélyával.
Utóbbi napjainkban a Hotel Szilvás kastély-szállónak ad helyet. A neobarokk kastélyt 14 hektár őspark veszi körül, egyedülálló vegetációval, mely az egykori tulajdonosok természetkedvelő szemléletéről tanuskodik. Közel van a Lipicai Múzeum is, melyet a lovak, lószerszámok, hintók kedvelői bizonyára nem fognak kihagyni.Nem tudni, hogy az angol Fülöp herceg, Erzsébet királnyő férje, aki már hosszú ideje rendszeres látogatója a lovasbemutatóknak, valóban csak a kedvelt lipicaiak mniatt fordult meg itt olyan előszeretettel, vagy megérzett valamit a Bükk közelségéből és annak páratlan eredetiségéből.
A szilvásváradi nemzetközi fogatosversenyek Finnországtól Olaszországig híresek. Ennek a parádés, igényes, teljes ember és lovai közti együttműködést és harmóniát követelő sportnak ma Magyarországon is egyre több művelője akad. De a mai lókedvelők részben már más körökből származnak mint a régiek. Érdekes változás, hogy míg egykor a falusi kocsis-legényekkel a városi úrfiak ebben a számban biztosan nem tudták felvenni a versenyt, máma, a traktorok korszakában, megszállott műkedvelőkre is szükség van ahhoz, hogy ez a lovassport hazánkban fennmaradhasson és tovább fejlődhessen.Mert szükség van ezekre a megszállottakra, hiszen ha a faluból kiszorítja a lovakat a traktor, eltűnik onnan a szakismeret is és eltűnik vele együtt az ember egyik legkitartóbb és legmegbíz- hatóbb háziállatának szeretete. Főleg, ha úgy mint napjainkban sok helyen, anyagi gondokkal is küzd a gazdaember.Egy bizonyos, pazar látvány a terepen kanyargó kettes vagy négyes fogatokat figyelni. Mintha suttogva, személyesen beszélgetne futam közben, minden lovával külön-külön, a hintó gazdája...Ha pedig vége a futamoknak, kiosztották a díjakat és megkapták jussukat a lovak és gazdáik, fordítsuk tekintetünk ismét vissza a Bükkre, és induljunk el csendben a Szalajka völgyén felfelé...