Szívroham

2013.10.02 16:33

Legjobb társunk halála hatalmasat üt a gazda szívén, de nemcsak a versenylovak kapnak szívrohamot.

A lovak váratlan halála szörnyű esemény, de amikor gyakorlat közben történik meg, az még inkább szívszaggató. Szerencsére a hírtelen összeomlás és halál a sportlovaknál ritka esemény.

Ugyanakkor a szívroham nemcsak versenylovakat kaphat el, hanem sportlovakat is.

Miért halnak meg a lovak gyakorlat közben?

Amikor váratlanul meghal a látszólag egészséges ló, ami megesik, hogy gyakorlat közben, az feltehetőleg vérzés végett esik meg. Erős vérzés az artériákból vagy az erekből, de még ott van a hasüregi vérzés is.

A nagyobb és még zavarba ejtőbb csoport a hirtelen halálnál az eltérő rendellenességek, ami szintén magyarázata lehet a halálesetnek, ami esetleg a szívgyengeségre utalhat.

Sajnos, az ok egy nagy véredény a hasüregben vagy a szügy törése és a jelentősebb vérzés. A hírtelen halál az artéria sérülésének tulajdonítható. Okozhatja parazita (közönséges féreg).

Megfigyelhető, hogy ha egy ér gyenge, akkor az érfal szakadása leggyakrabban testmozgás közben következik be, mert ilyenkor a legnagyobb benne a nyomás. Amikor a ló szíve munka közben gyorsabban ver, akkor a nyomás az artériákban drámaian megnő, amely potenciálisan előidézhet gyenge érfalat, amely aztán felrepedhet.

Gyors testmozgás közben a lovak ereiben (különösen a tüdőbe futó, és onnan jövő erekben) sokkal nagyobb a nyomás, mint emberekben. Ez talán részben megmagyarázza, hogy egészséges lovak mért halnak meg sokkal gyakrabban mozgás közben, mint emberek.

Lovaknak általában igen egészséges szívük van, ugyanis a gyorsaságukért és nem a küllemükért tenyésztettük. Nekik nincs velük született, vagy öröklött szív-problémáik, mint a macskáknak, kutyáknak vagy az embereknek. Lovak ugyancsak "ritkán" isznak sört, reggeliznek McDonalds-ban, vagy dohányoznak, éppen ezért nem is veszélyezteti őket a zsíros anyagok felgyülemlése a szívkoszorús-ereikben.

Mi az a szívroham?

A szívroham szó utal a szív szabálytalan ritmusára (szívkamrai fibrillálás), ez eredménye egy teljes gyengülés, az oxigénnel telített vér az agyba rendellenesen jut el. Egyszer az agy oxigén telítettsége kifogy, kisidő múlva halál követi.

A halál után nincs nyilvánvaló változás a szívben.

Kívülről nem igazán vehető észre, hogy mikor és hol fogja a szívroham felütni a fejét, de utalhat rá a magas testhőmérséklet, az alacsony oxigén szint, a megnövekedett aciditás a vérben és bizonyos elektrolit módosulás, főleg kálium, ez előfordul rendes körülmények között gyakorlat közben a lovaknál. Ugyanakkor még nem látjuk teljesen tisztán az indító okokat.

Amit tisztán látunk, az az, hogy a megviselt lovak gyakran klinikailag normálisak, és nincs előzetes múltjuk, mint például a szívmoraj, vagy más problémák.

Bár ezek úgymond megválaszolatlan kérdések, állatorvosok és tudósok küzdenek a jobb állapotért. Home of Rest for Horses segít jelenleg az ismeretek megismerésében, javításában.