Zorro lova - Tornádó

2013.10.03 12:20

 

Tornádó Zorro pompás fekete ménje.
A 19.század elején a spanyol gyarmatosítókkal szembeszálló, legendás kaliforniai banditák története ihlette Zorro alakját, aki először 1919 augusztusában tűnik fel, egy folyatatásos regény hőseként.
Szellemi atyja Johnston McCulley, a Police Gazette volt riportere.Amikor a kalandok napvilágot látnak, Mexikóban mindne forrong.
McCulley fordulatos cselekménye, amelynek középpontjában egy fiatal nemes áll, aki a zsarnok túlkapásaival szemben védelmezi a leigázottakat, egyértelmű utalás a korabeli politikia eseményekre.
De a szerzőnek volt annyi esze, jogy egy évszázaddal korábbra helyezze a történetet.
Tornádó és Zorro, a titokzatos lovag egy szempillantás alatt ünnepelt csillaggá vált.
Kalandjaik első kiadása csupán 1924-ben jelent meg könyvben.
Ezt az állarcos lovasnak és pompás hatásának szentelt 64 további történet követi majd.
Guy Williams, aki a Walt Disney felkérésére ölti fel a fekete jelmezt, 1957-től halhatatlanná teszi a hőst,m aki egy 78, egyenkét 26 perces epizódból álló tv sorozatban alakít.
A 60-as években Zorro és Tornásó belép a legendák birodalmába: Spanyolország, Olaszország, Belgium India és Törökország egymés után forgatja a folytatásos regény különféle változatait.Ű
Don Diego de la Vega, aki napközben választékos intelligenciájú fiatal úriember, éjszaka néma szolgája, Bernardo segítségével átvedlik a kísérteties Zorróvá.
De Zorro nem létezhet hűséges lova, Tornádó nélkül.
Az okos, villámgyors, szélvészként elérhetetlen mén úgy viseli a nevét, mint saját védjegyét.
Tornádó, amely fekete, mint a sötét, csillagtalan éjszaka, nem tűr meg mást a hátán, mint hős lovasát, akinek hű társa a kalandokban.
A nagyszerű páros újra életre kelti a legendás igazságosztó archetípusát, aki a lova segítségével védelmezi a tissztességes embereket az elnyomóktól.
Valamennyiünk képzeletében ő marad az igaz ügyek oltalmazója.

 Az okos, villámgyors Tornádót ugyanúgy nem lehet elfogni, akár a szélvihart.

Győzelemre viszi lovasát, aki védelmezi a gyengéket és az elnyomottakat.